Nove mjere zapošljavanja i razvoja poduzetništva u Sisačko-moslavačkoj županiji

Prošloga su tjedna u Petrinji predstavljene nove mjere politike zapošljavanja za područje Sisačko-moslavačke županije za koje je iz državnog proračuna u ovoj godini osigurano dodatnih 6 milijuna €, te su uručeni ugovori poduzetnicima s tog područja ukupne vrijednosti 15,5 milijuna €.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako su predstavljene potpore dio Programa revitalizacije SMŽ. Podsjetio je kako je završetak autoceste od Siska prema Zagrebu jedna od najznačajnijih konkretnih mjera, a najavio je i kako će uskoro i ostali resori predstaviti ciljane mjere za gospodarsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić uručio je poduzetnicima 98 ugovora o bespovratnim sredstvima za razvoj poduzetništva u Petrinji. Naglasio je kako je riječ o mjerama poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva ukupne vrijednosti 15,5 milijuna € od čega je 10,9 milijuna € bespovratno.

Zamjenik župana Mihael Jurić zahvalio je tamošnjim poduzetnicima što su i nakon potresa ostali živjeti i raditi u svome gradu što je, kako je rekao Jurić, jamac opstanka grada Petrinje. Podsjetio je kako je Sisačko-moslavačka županija, unatoč svim nedaćama nakon potresa, nastavila poticati razvoj gospodarstva osiguravši kredite uz 0% kamate za poduzetnike koji ulažu i posluju na području naše županije u sklopu programa „HBOR-subvencija kredita“.

Predstavljajući nove mjere politike zapošljavanja za područje Sisačko-moslavačke županije, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je kako se potpore za zapošljavanje definiraju kao nove potpore male vrijednosti te će se poslodavcima omogućiti zapošljavanje radnika na području županije financiranjem 100 posto troška bruto 1 plaće u trajanju od godinu dana. Mjera potpore za samozapošljavanje dopunjuju se tako da se svim podnositeljima zahtjeva za ovu mjeru, koji se registriraju kao poslovni subjekt na području županije, dodjeli potpora u iznosu od 15.000 €. Treća je mjera mobilnost radne snage, a njome se korisnicima potpore za samozapošljavanje, koji su registrirani na području županije ili su promijenili prebivalište te preselili iz drugih županija u Sisačko-moslavačku, u ovoj godini omogućava iznos potpore od 7.000 €. Ministar Piletić istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske, kroz ovakve mjere, dodatno stavlja naglasak na zapošljavanje u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj je u proteklih sedam godina broj radnih mjesta povećan za oko 4000.