NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti – predstavljanje projekta

U kutinskim osnovnim školama provodi se projekt NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti. Nositelj projekta je Grad Kutina, a partneri na Projektu su Razvojna agencija Mrav, svih 5 kutinskih osnovnih škola, Učiteljski fakultet Rijeka, Modelarski centar Kutina, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Sveučilišno učilište Volda (VUC) – javno sveučilište primijenjenih znanosti iz zemlje donatora Norveške.

 Projekt se financira u iznosu od 100%, a riječ je o  904.289,78 EUR (6.807.945,60 kn). Od ukupnog iznosa, 514.111,42 eura (3.871.259 kuna) će se utrošiti na nabavku opreme za školske učionice.
Sredstva za ovaj projekt osigurana su kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. Projekt je financiran kroz Poziv „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Ovih su dana predstavljene radionice koje se održavaju u školama, te je tako javnosti predstavljeno čime se sve učenici bave u sklopu ovoga projekta. U osnovnoj školi Vladimira Vidrića učenici su dizajnirali i izrađivali predmete kroz 3D dizajn uz stručnu pomoć svojih nastavnika i voditelja Modelarskog centra Kutina. „Cilj ovoga projekta je poboljšanje kapaciteta osnovnoškolskog obrazovanja što uključuje opremanje 5 STEM učionica, poboljšanje vještina za 100 učitelja i 600 učenika svih osnovnih škola, poboljšanje primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija… Kroz ovaj projekt će se financirati brojne edukacije, predavanja i radionice, te terenska nastava na temu kemije, biologije, robotike, 3D dizajna, umjetne inteligencije“, rekla je Ana Marija Benčić, voditeljica projekta.
 

Dodala je kako unutar projekta postoji i program namijenjen djeci s posebnim potrebama kojima će biti prilagođena posebna oprema, a kroz projekt će biti financirani i stručnjaci, pedagog, logoped i psiholog.
  Iz Modelarskog centra zadovoljni su kako teče projekt, rekao je Anđelino Engler koji je s učenicima izrađivao predmete kroz 3D dizajn, te najavio i druge vrste radionica. Učenici su tom prilikom istaknuli kako im se sviđaju radionice na kojima imaju priliku steći nova znanja i učiti se korištenju novih tehnologija.
  Učiteljica informatike Marija Velcl iz OŠ Vladimira Vidrića istaknula je sve benefite ovoga projekta za učenike, ali i učitelje. „Svoje slobodno vrijeme mi smo spremni podrediti ovakvom načinu usavršavanja za dobrobit naših učenika i ako su oni zadovoljni i mi ćemo biti zadovoljni. Primjenu svih tehnologija koristit ćemo kroz naš nastavni proces, ali i u pripremi natjecanja iz raznih predmeta“, rekla je učiteljica informatike iz OŠ V. Vidrića.
 

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako je Kutina nositelj projekta, ali sve se izvodi u kutinskim osnovnim školama. Pohvalio je tom prilikom RA Mrav za sve poduzete radnje oko pripreme projekta. Više od pola vrijednosti novca bit će utrošeno za nabavku opreme u kutinskim školama i kod drugih ustanova koje su partneri projekta, što će značajno unaprijediti standard u školama.
  

Projekt se nastavlja edukacijama učitelja i učenika, a bit će završen u travnju 2024. godine.