Nastavlja se Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Na nedavno doržanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023.godinu. Kako je pojasnio Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, ovaj Program provode već nekoliko godina.

„Program preventivnih sistematskih pregleda za 2023.godinu usmjeren je na prevenciju i rano otkrivanje kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti. Kao i prethodnih godina, za sudionike u provedbi određene su županijske i opće bolnice, kliničke bolnice, klinički bolnički centri, domovi zdravlja Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske županije i domovi zdravlja Grada Zagreba, te naravno Hrvatski zavod za javno zdravstva u dijelu stvaranja baze podataka o zdravstvenom stanju osoba koje su pristupile preventivnom pregledu“, pojasnio je Medved.

Navedeni Program Ministarstvo provodi od 2016.godine, a na preventivne sistematske preglede upućeni su hrvatski branitelji koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 100 dana, dragovoljci Domovinskog rata te hrvatski branitelji u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji te za osobe koje pružaju usluge njege i pomoći najtežim stradalnicima iz Domovinskog rata, njegovatelje 100 posto hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata I.skupine.

„Od početka provedbe projekta pozivu se odazvalo gotovo 90 tisuća hrvatskih branitelja. Za provedbu Programa osigurana su sredstva u Državnom proračunu, a planiraju se osigurati pregledi u 2023.godini za 15500 hrvatskih branitelja“, rekao je Medved.

Do sada je Hrvatski zavod za javno zdravstvo obradio podatke više od 70 tisuća hrvatskih branitelja koji su se odazvali na preglede, a po završenom sistematskom pregledu, 45 posto hrvatskih branitelja dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga. Preporuku pregleda, kontrole ili daljnjeg tretmana specijalista dobilo je 50 posto onih koji su se odazvali na pregled, dok je kod gotovo 9 posto hrvatskih branitelja utvrđeno da nije potreban daljnji dijagnostički postupak. Za provođenje ovog Programa Ministarstvo je u ovoj godini osiguralo gotovo 1,8 milijuna eura.