Intenzivirana migracijska kretanja

Ulaskom Hrvatske u Schengen, postali smo zaštitnici vanjskih granica Europske unije. Što ulazak Hrvatske u Schengenski prostor znači za našu policiju pojasnio je Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.

„Kao što znamo Republika Hrvatska je od 1.siječnja ove godine postala članica Schengenskog prostora, a time i 207,1 kilometar granice koju pokriva Policijska uprava sisačko-moslavačka postala Schengenska granica. Hrvatska granična policija je završila dugotrajan i iscrpljujući postupak Schengenske evaluacije 2019.godine. To znači da je tada dokazala da zadovoljava sve Schengenske standarde po pitanju tehničke opremljenosti, kadrovske popunjenosti, educiranosti i svega ostaloga. Granična policija postupa po zakoniku o Schengenskim granicama od datuma ulaska Hrvatske u EU, dakle od 1.srpnja 2013.godine, to znači da je ulaskom u Schengenski prostor na graničnim prijelazima Policijske uprave sisačko-moslavačke zapravo se nije ništa bitno promijenilo“, otkriva Pešut.

Dodaje kako za sada na granicama nisu bilježili nikakve veće probleme. „Što se tiče nezakonitih migracija u prošloj godini možemo reći da su se migracijska kretanja intenzivirala. Na području naše Policijske uprave prošle godine obrađeno je 260 posto više migranata nego godinu dana ranije. Međutim, kako raste problematika, tako se kroz sustav ispomoći jača zaštita državne granice. Za potrebe nadzora državne granice do sada kroz EU fondove smo povukli oko 220 milijuna eura, a za sljedeće financijsko razdoblje predviđeno je povlačenje oko 250 milijuna eura. Ovaj podatak vam je garancija, da će se bez obzira na izazove, Schengenska granica na području Republike Hrvatske, a time i ove Policijske uprave, čvrsto držati i neće biti problema“, kazao je Pešut.

Poručuje kako imaju dovoljno policijskog kadra koji vodi brigu o našoj granici, ali i granici Europske unije, a ukoliko se pojavi veći pritisak na granici, u dogovoru s Ravnateljstvom policije i Ministarstvom unutarnjih poslova, dobit će dovoljan broj policijskih službenika na ispomoć. Pešut zaključuje kako je naša policija, sa svom raspoloživom tehnikom kao i ljudstvom, sprema odgovoriti na daljnje izazove.