Godišnja skupština KUD-a Repušnica

KUD Repušnica održao je 43. redovnu godišnju skupštinu na kojoj su podnošenjem izvješća o radu i financijskih izvješća, rezimirali prošlu godinu, te najavili svoje sljedeće aktivnosti. Uvodnom minutom šutnje za svoje preminule članove i prijatelje društva, zapjevali su i himnu Repušnici koju je napisao Dragutin Pasarić.
  Društvo broji 70 – tak članova među kojima su uz 27 redovnih članova i članovi dječjeg folklornog ansambla, tamburaške sekcije, te podupirući članovi.
  

Proteklu godinu predsjednica društva, Sanja Durbek, koja je uz Maju Dobranić pokretačka snaga KUD-a, ocijenila je vrlo aktivnom što su na izvjestan način jedva čekali nakon prethodnih pandemijskih godina. „Radilo se puno, puno je bilo mladih uključenih u naše aktivnosti. Osim redovnog rada i nastupanja, radili smo na više strana od održavanja nošnji, projekata sa Zakladom Sandra Stojić, izdavanja brošure. Značajno smo radili i na prezentaciji naših aktivnosti putem društvenih mreža, fb, you tuba, instagrama…“. 
 

KUD je nastupao kao predstavnik Sisačko-moslavačke županije na Vinkovačkim jesenima, Martinskim susretima, 25. kestenijadi, Samoborskom fašniku, Popovačkom karnevalu te smotrama u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Kutine, ali i na raznim manifestacijama i priredbama udruga i društava na kojima su mogli prikazati tradicijsku kulturu repušničkog kraja.
 

KUD tradiciju održava i kroz manifestaciju „Leta letiju…“ i „Dane repušničke kulture“ kao svojevrsno sjećanje na veliku manifestaciju Repušnički susreti koja je nekada znala trajati cijeloga vikenda te ugostiti brojne KUD-ove iz cijele Hrvatske.
 

Financijski se uspijevaju pokriti, no uz pomoć donatora, budući da su im redovna sredstva nedovoljna za sve aktivnosti, a protekle godine pomogli su cim DVD Repušnica, te tvrtke SELK, Messer i EKN kako bi uspjeli realizirati svoje aktivnosti. Rade na stvaranju Eko kutka gdje bi se u vitrinama mogla čuvati ostavština Repušnjaka, u čemu i pomažu mještani.
 KUD je aktivan u prijavljivanju projekata gdje god vide priliku za uključivanje, te rade na razvijanju volonterizma kod mladih iza kojih je velik broj odrađenih volonterskih sati.
 Imaju i desetak podupirućih članova, uglavnom Repušnjaka, među kojima je i prof. Katarina Brkić koja se ovom prigodom obratila prisutnima. Pohvalila je rad na njegovanju repušničke kulture oko čijeg se opstanka i sama angažira pisanjem i poticanjem izdavaštva na tu temu, kako bi sve ostalo budućim naraštajima. Najavila je tom prilikom i izdavanje Moslavačkog zrcala kojemu predstoji promocija tijekom ove godine.


  KUD se već bavi planiranjem predstojećih aktivnosti, među kojima su i ovogodišnji Dani repušničke kulture u suradnji s Urugom Hanja, a ove godine u planu im je i priprema kazališne predstave.
   Uz Katarinu Brkić gostima su se riječima podrške obratili i predstavnici DVD-a Repušnica, te u ime Gradskog saveza KUD-ova, tajnica Jasminka Molnar koja je ujedno i njihova redovna članica.