U OŠ Popovača otvorena međunarodna putujuća izložba “Anne Frank – prošlost za sadašnjost”

U Osnovnoj školi Popovača otvorena je izložba “Anne Frank – prošlost za sadašnjost”. Riječ je o putujućoj izložbi koja je ostvarena u sklopu projekta “Povijest za svijest” Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuće Anne Frank iz Amsterdama.

Kako je istaknula organizatorica, učiteljica povijesti Maunela Kujundžić, na tridesetak panela izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu te se bavi i lokalnom poviješću, a koja je prikazana na šest panela.

Podsjetila je tom prilikom kako je Anne Frank bila djevojčica, rođena u Frankfurtu na Majni 1929. godine, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta. U dobi od četiri godine s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik, a posljednji zapis zabilježen je u kolovozu 1944. Tada je otkriveno skrovište u kojem se obitelj Frank skrivala, te su svi odvedeni u logor. Anne umire u logoru u dobi od 15 godina, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

„Ova izložba skreće nam pozornost na to da su različitost i bogatstvo te da treba uvažavati druge i drugačije i da sudbina jedne male djevojčice može poslužiti kao inspiracija mnogima. Mi smo se ovdje odlučili na jedan drukčiji način pristupiti cijeloj priči, dakle, pokušali smo uključiti sve učitelje i njihove učenike koji na bilo kakav način mogu doprinijeti time da svaki od učenika osjeća da je ovo i njegova izložba i da može, ne samo iz povijesti, nešto naučiti vezano uz Anne Frank. Plakat su zajedno radili učenici pod mentorstvom učiteljica iz matematike iz geografije. Učitelj likovnog je uključio petaše koji su radili portrete Anne Frank, učiteljica iz biologije sa svojim je učenicima slikala žute šafrane, a učiteljice hrvatskog s djecom su radile lentu i pisale su pisma“ – rekla je učiteljica povijesti Manuela Kujundžić.

Izložba o Anne Frank u OŠ Popovača bila je dugoočekivana, potvrdio je ravnatelj Dražen Mlakar.
„Izuzetno mi je čast kao ravnatelju Osnovne škole Popovača što možemo ugostiti jednu ovakvu izložbu za koju znamo da je obišla četrdesetak zemalja, ali isto tako znamo da godišnje obilazi i nekoliko važnih ustanova. Posebno mi je zadovoljstvo što ovdje mogu kao ravnatelj istaknuti odličnu suradnju kolega u školi i prije svega pohvaliti trud i rad naše kolegice iz povijesti Manuele Kujundžić koja je okupilo oko sebe tim ljudi i provela u djelo ovu izložbu koju toliko dugo očekujemo u našoj školi. Trebali smo je ugostiti prije 2-3 godine, ali zbog svima nama poznatog razloga – korone, ona je odgođena. Hvala Manueli i hvala svim kolegama, hvala svim učenicima, hvala i svim radnim kolegama koji su sudjelovali u ovom projektu” – rekao je Dražen Mlakar.

Otvorenje su uveličali nastupi učenika i djelatnika škole, a nazočili su mu ravnatelj OŠ Ludina Tomislav Pavlović te zamjenik gradonačelnika Popovače Lovro Miklaužić, koji je i otvorio ovaj kulturni događaj istaknuvši kako je Grad izuzetno ponosan jer je ova putujuća izložba svoje mjesto pronašla upravo ovdje.
„Ona nas stavlja na kartu što Hrvatske što Europe kao jednu lokalnu jedinicu koja pazi, pazi do svog stanovništva, pazi do svoje politike i nadamo se da ćemo kroz ovakve akcije, odnosno promocije izložbe uspjeti osvijestiti naše mlađe građane, ali i podsjetiti starije na problematike koje uvijek postoji, koje se nikako ne isplati gurati pod tepih, pa da onda na kraju dođe do eskalacije u nekakve veće sukobe“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ besplatna je, a razgledati se uz stručno vodstvo posebno obučenih učenika može do 17. veljače u vremenu od 12 do 17 sati.