Promovirana bojanka KUD-a “Potočanka”

U Knjižnici i čitaonici Popovača održano je predstavljanje bojanke „Oj, jablane širi grane“ Kulturno-umjetničkog društva „Potočanka“ iz Potoka.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić,  zahvalivši im pritom na čuvanju i njegovanju tradicije koju su prilagodili i za mlađe generacije.

Crteže je za ovo izdanje izradila predsjednica društva Ljiljana Masnjak, a tom je prigodom kazala kako se ideja o bojanci, a koja nosi ime po izvornoj pjesmi iz Potoka, rodila prilikom realizacije projekta izrade sandala. Naime, crtajući i izrađujući uzorke za sandale s ciljem da se isti i sačuvaju, uzorci su uz savjete etnologinje Slavice Moslavac obrađeni kako bi se mogli objaviti u tiskanom obliku. Kako je pojasnila Masnjak, riječ je o više od 30 uzoraka s narodnog ruha Moslavine, a koji su objedinjeni u ovo tiskano izdanje s pratećim tekstom etnologinje.

Muzejska savjetnica i etnologinja Slavica Moslavac tom je prilikom iskazala važnost upoznavanja mlađih generacija s tradicijskim motivima narodnih nošnji, a za čiju je izradu trebalo puno truda, rada ali i kreativnosti. „Djeca se uz ovu bojanku mogu upoznati s ljepotom, skalom boja i koloritom odjevnih predmeta djevojčica, muškaraca i djevojaka, kako sa svakodnevnog tako i s blagdanskog ruha.“ – pojasnila je.

Promociju bojanke čija je izrada trajala 8 mjeseci oplemenio je glazbeni nastup dječje folklorne skupine KUD-a „Potočanka“, a održana je i kreativna radionica tijekom koje su motive u ugodnom razgovoru bojali i djeca i odrasli.

Financijski su  ovaj projekt poduprli Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija, kojima se KUD „Potočanka“ zahvaljuje.