Plazma Sportske igre mladih u Popovači započele novu sezonu

Plazma Sportske igre mladih 27. sezonu započele su u Sisačko-moslovačkoj županiji natjecateljsko-edukativnim programima „Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“.

U Popovači u Osnovnoj školi Zorke Sever prisutne je, uz ravnateljicu škole Zvjezdanu Martinec, na početku programa pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kultutu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslovačke županije Robertina Štajdohar te zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

“Grad Popovača je ponosan na vas te pozdravlja svaku inicijativu koja se odnosi na edukacije vezane za odgovorno zbrinjavanje otpada. I sami spoznajemo da otpad postaje sve veći problem našeg društva, primjećujemo to kroz velike količine plastike i papira koju marljivo razvrstavamo u svojim kućanstvima, ali i kroz velike količine divljih odlagališta otpada koja niču u šumama našeg lijepog grada. Veoma je važno da ta edukacija počne sa vama najmlađima kroz sport , učenje i zabavu te da se taj pokret nastavi kroz slijedeće generacije kako bi naše okućnice i priroda bili čisti  te ugodni za boravak. Zato pozdravljamo Zero waste inicijativu u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih i OŠ Zorke Sever koja nastoji podići svijest o problematici otpada upravo tamo gdje najviše vrijedi.”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

Počelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslovačke županije Robertina Štajdohar istaknula je: “Mi stojimo iza naših škola, a pogotovo u aktivnostima koje uključuju edukaciju i sport koji je bitan za zdravlje djeteta. Pozdržavamo Zero Waste koji djecu uči kako je bitno reciklirati, kako je bitno kroz igru s tim se saživjeti, kako bi kasnije kao odrasli ljudi u tim promjenama živjeli.”

Nakon interaktive edukacije o zaštiti okoliša, djeca i mladi natjecali su se na edukativnom poligonu. U spretnosti i razvrstavanju otpada u Popovači najvještiji su bili učenici 8. razreda Dorian Turk, Brigita Stipčić, Lorena Lovreković i Noa Stepić.

„Plazma sportske igre mladih svake godine rade na nadogradnji spektra aktivnosti, tako da uz promicanje sporta i sportskog načina života svoju platformu koristimo i za pozitivan utjecaj na nove životne navike. Ove godine, samo u Hrvatskoj, u Igrama će sudjelovati 80.000 djece i mladih.“ – istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.

Tijekom siječnja osnovnoškolska djeca učit će o zaštiti okoliša uz igru i sport u kampanji kojom Coca-Cola Hrvatska podržava Plazma Sportske igre mladih, a edukacija djece i mladih na području održivog razvoja održat će se u svim županijama u Hrvatskoj.

Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitim višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.

Edukacijski moduli podijeljeni su u 4 cjeline:

1)         Zrak i voda – Vrste i izvori zagađivača, načini onečišćenja vode i zraka te zaštita vode i zraka od onečišćenja.

2)         Planet Zemlja, biološka raznolikost i klimatske promjene – raznolikost živog svijeta na Zemlji, klimatske promjene kao posljedica globalnog zatopljenja.

3)         Otpad – Recikliranje i ponovna uporaba neopasnog otpada, razumijevanje važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom, razvoj navika primarne selekcije – odabir otpada, tehničko kreativno recikliranje – primjena odbačenog neopasnog otpada u proizvodnji novih korisnih predmeta.

4)         Zeleni poligon – Nova natjecateljska disciplina u sklopu Plazma Sportskih igara mladih, s motoričkim zadacima primjerenim dobi natjecatelja.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, Telemach Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: www.igremladih.hr