Održana 15. sjednica Županijske skupštine

U Sisku je  26. siječnja održana 15. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, a na kojoj su

županijski vijećnici donijeli Odluku o visini turističke pristojbe za područja općina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji za 2024. godinu kao i suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije o davanju u zakup poslovnog prostora ginekologinji Sandi Žižak Galijan i stomatologinji Barbari Babić Malinac, a koje rade na području Petrinje. Također, donesena je i Odluka kojom visini naknade za obavljanje pregleda umrlih osoba izvan zdravstvenih ustanova iznosi 26,56 EUR, a novčana naknada za prijevoz 0,40 EUR po prijeđenom kilometru.

Usvojena je i izmjena Odluke o naknadama vijećnika i članova radnih tijela Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije kojom vijećnici imaju pravo na naknadu u neto iznosu od 107 EUR mjesečno, predsjednik Skupštine u visini od 226 EUR, a potpredsjednici od 160 EUR mjesečno, dok će članovi radnih tijela koje imenuje skupština po održanoj sjednici na kojoj su nazočni imati naknadu u neto iznosu od 40 EUR.

Tijekom aktualnog sata raspravljalo se o nizu tema, a najviše interesa vijećnici su iskazali za probleme koje uzrokuju poplave te obnovu nakon potresa. Osim toga, raspravljalo se i pradu Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije, provedbi fizikalne terapije u ruralnim naseljima, potrebama za liječnicima, uređenju školskih kuhinja ali i projektu „Pun ceker- Kupujmo lokalno“.

Vijećnika Srećka Telara (Odlučnost i pravednost) zanimalo je što se događa s tim projektom i je li pred gašenjem.

Župan Ivan Celjak je kazao kako se od tog projekta jako puno očekivalo. „Taj projekt nikada nije davao rezultate kakvi su očekivani. Mi smo prije nešto više od godinu dana na Skupštini Zadruge, članovi zadruge su i Sisačko-moslavačka županija, SIMORA, gradovi i općine, razgovarali o načinu kako da oživimo taj projekt, da taj projekt donosi plodove, da barem rezultat bude na nuli. Rekli smo da ćemo dati priliku godinu dana. Vi znate da smo osigurali tržište za naše OPG-ovce i na području Dubrovnika i na području Splita putem projekta Kupujmo lokalno, međutim sav napor koji je uložen nije urodio plodom. Ja ću vam samo navesti jedan primjer, Sisačko-moslavačka županija je na kraju prošle godine podmirila dug Kupujmo lokalno u iznosu od 700 tisuća kuna“, rekao je Celjak.

Dodao je i kako je projekt kao takav dobro zamišljen, imao je dobar marketing, ali je jednostavno neodrživ te je stvarao gubitke. „Projekt je zamišljen da zadrugari u konačnici ne budu gradovi, općine i županija, nego OPG-ovi. Međutim, nikada se nije došlo u tu fazu. Mi ćemo i dalje surađivati s našim OPG-ovima, osiguravat ćemo im tržište i dobro je da naši OPG-ovi dobro posluju, dobro proizvode, oni imaju vrlo kvalitetne proizvode koje prodaju i na kućnom pragu i na druge načine i mi ćemo i dalje biti potpora našim OPG-ovima. Međutim, ovaj projekt Kupujmo lokalno se pokazao da nije učinkovit, da stvara gubitke koje gradovi i općine na području Sisačko-moslavačke županije ne mogu podmirivati“, rekao je Celjak.

Slično pitanje imao je i vijećnik Danijel Kljaić  (SDP) koji je između ostaloga podsjetio kako je upravo projekt „Pun ceker – kupujmo lokalno“ 2017.godine svrstan među 10 najboljih projekata na području Europske unije. Ističe kako su prostori u kojima su se trgovine nalazile odjavljene 1.siječnja ove godine, a radnici i dalje dolaze na posao.

„Što se tiče zaposlenih, oni sada imaju otkazni rok koji je po zakonu reguliran i koji traje 60 dana. Nakon toga mi još imamo jednu skupštinu samoga društva na kojoj ćemo definirati što će se dalje dogoditi. Uglavnom ide se u zatvaranje Kupujmo lokalno. Što se tiče djelatnika, ostvarit će svoja prava koje imaju prema svome ugovoru o radu“, pojasnila je Anita Sinjeri Ibrišević, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode.

„Na početku je bilo zamišljeno, kao što su projekt pokrenule jedinice lokalne samouprave i županija,a bilo je predviđeno da će se u tijeku projekta sami proizvođači, dakle OPG-i, uključiti kao članovi zadruge i preuzeti vođenje zadruge. Kada im je to bilo ponuđeno, OPG-i nisu htjeli preuzeti takvu odgovornost. Većina njih je čak i izjavila da oni imaju sebi osigurano tržište i da im se uopće ne isplati plasirati proizvode na ovaj način jer im je to dodatni gubitak vremena“, dodala je Sinjeri Ibrišević.

Kroz trgovine „Pun ceker – kupujmo lokalno“, Sisačko-moslavačka županija nastojala je poticati domaće OPG-ovce da plasiraju svoje proizvode u trgovinama, a proizvodi su se mogli kupovati i u 20-tak ostalih ustanova, pa čak i ministarstvima. Kupcima se nudilo gotovo tisuću domaćih artikala i poljoprivrednih proizvoda te je bilo uključeno više od 100 domaćih OPG-ova. U svrhu boljeg povezivanja i plasmana proizvoda, osnovana je i prethodno spomenuta Zajednica proizvođača Sisačko-moslavačke županije.