Moslavačko Vincekovo

Kud Repušnica predstavilo je publikaciju Mosalvačko Vincekovo na proslavi sv. Vinka, prvog zapovjedanog vinogradarskog blagdana 2023. godine na Betlehemu što ga radicionalno organizira Udruga vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina.
Publikacija je iz tiska izašla 2020. godine, ali je zbog pandemije korona virusa i preranog odlaska Dragutina Pasarića, člana uređivačkog odbora javnosti predstavljena tek ove godine.
Moslavačko Vincekovo izvodi se više od 30 godina u Moslavini te je prihvaćeno i u drugim dijelovima Hrvatske. Autor je teksta i obreda Dragutin Pasarić. KUD Repušnica Moslavačko Vincekovo redovito izvodi na proslavi sv. Vinka na Betlehemu u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina te ga je obogatilo tradicijskim sadržajem i pjesmama.
U uvogu publikacije Dragutin Pasarić prisjetio se kako je nastalo Moslavačko Vincekovo:
„Osobno sam se našao u dvoji kad sam zamoljen od tada jedine kutinske i moslavačke Udruge vinogradara i voćara Moslavine (danas imenom Luje Miklaužića) za za Vincekovo 1989. godine napišem i osmislim scenariji „Mosalvačkog Vincekova“. Od toga je zahtjevnija bila zamolba – ceremoniju izvesi u molsavačakoj naordnoj nošnji i to u zatvorenom prostoru restorana „Park“, u najužem središtu Kutine. Dakle, daleko od trsja i pred gotovo 200 okupljeni9h. Primjereno prirodnom ugođaju trebalo je to ostvariti na zemlji donsesenoj iz vinograda uz zasađeni trs i vinogradarata spremno za prvu simboličnu rezidbu.
Tekst pisan moslavačkom (repušničkom) kajkavštinom pratile su temema po vinskoj godini poznate pjesme. Brojne vinogradare i goste, tamburaškim izvedbama u Vinogradarsku novu godinu, uveli su tada članovi KUD-a Moslavec iz Volodera. Jednostavno, širtim društvenim okupljanjem, takav oblik „Vincekova“ položio je ispit.“
Cjeloviti tekst Moslavačkog vincekova prvi je put u vlastitoj publikaciji 2002. godine objavila Udruga vinogradara i voćara Mosalvine „Lujo Miklaužić“ Kutina. Moslavačko Vincekovi prihvatio je KUD Repušnica. Dragutin Pasarić zaključuje: „Raduje me što je izvedbu prihvatio moj KUD Repušnica iz Repušnice. Dovoljno je na Vincekovo doći na poznati brijeg Betlehem iznad Kutine. U zimskom ugođaju, toplinom nastupa dočekat će vas raspoloženi Repušnjaki. U izvedbi tu su neizostavno i meštri ceremonije Vladimir Barbarić ili Ivan Smuk. Lijepo se sjetiti, ali i zahvaliti KUD-u Repušnica što je tekst „Moslavačko Vincekovo“ uvrstio u svoja izdanja.“.
Publikaciju „Moslavačko Vincekovo“ možete nabaviti u KUD-u Repušnica.
„Običaj Vincekova koji pokusava sačuvati i KUD Repusnica, originalan je pisani rad našeg Dragutina Pasarica u koji su osim njegovih originalnih stihova uključene i prigodne pjesme koje govore o poslovima ili veselju koje daje vinograd i njegovi plodovi.
Običaj MOSLAVAČKO VINCEKOVO tiskan je i u izdanju KUDA Repusnica, i biti će nam drago da svi oni koji do sada nisu upoznali taj protokol, rezerviraju svoj primjerak (obećajemo i besplatnu dostavu na području Grada Kutine) i do iduće godine nauče sve i budu dio tradicije.“, rekla je Sanja Durbek, predsjednica KUD-a Repušnica.