Drago Plaščar i dalje će biti predsjednik Pčelarske udruge “Lipa”

Udruga pčelara LIPA Popovača 14. siječnja održala je izvještajno-izbornu skupštinu na kojoj je predstavljen rad u protekloj godini.

Kako je podsjetio predsjednik Drago Plaščar, nakon nekoliko loših godina, prošla je započela dobro te su dobri rezultati proljetnog meda, bagrema i amorfe, dok su ljetni medovi zbog suša i visokih temperatura dali dosta skromnije rezultate. „Budući da je pandemija utihnula, aktivnosti je bilo dosta. sudjelovali smo na brojnim turističkim manifestacijama, studijskim putovanjima, organizirali smo 11. Dane meda tijekom kojih je održan medni doručak za građanstvo, ali i ocjenjivanje meda i edukativni posjeti školama. Sudjelovali smo u snimanju reportaža o pčelarstvu, a priskočili smo u pomoć i našem član Dragutinu Keseru kada mu je izgorio kamion sa 100 pčelinjih zajednica. Ponosni smo što je upravo on dobitnik nagrade na svjetskom ocjenjivanju eko-medova u talijanskom Bariju, a ponosni smo i jer je naš član Dražen Kocet izabran za predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza.“ – rekao je Drago Plaščar dodavši kako nema veće sreće što baš ova udruga, odnosno naša županija ima najveći broj pčelara i košnica u Republici Hrvatskoj.

U okviru ove skupštine, Izvješće je podnio i pašni povjerenik Udruge pčelara LIPA Popovača Dražen Kocet, naglasivši da je u 2022. godini na području dvije obuhvaćene teritorijalne jedinice (Grad Popovače i Općina Velika Ludina), površine 320 km2 prijavljeno ukupno 6243 zajednice koje su, što stacionarno, što kroz zimovališta ovdje.  „Kada je riječ o evidenciji, na kraju 2022. imamo ukupno 105 pčelara, jednog manje u odnosu na godinu prije, koji su prijavili 5948 košnica, a što je smanjenje za 99 košnica. Pčelari s područja Popovače prijavili su 4360 košnica, a s područja Velike Ludine 654 košnice, a što je ukupno 5014 košnica članova udruge“- istaknuo je Dražen Kocet.

Iako je za razliku od prijašnjih godina meda bilo više, problemi nisu smanjeni, a vezani su uz Park prirode Lonjsko polje, posebice u vrijeme bedrenice, kao i uz Hrvatske šume. „Kako bi prijave na paše bile što pravednije, one će ove godine biti moguće isključivo kroz aplikaciju koja će biti objavljena na mrežnim stranicama HPS-a, a ukoliko sam pčelar nije u mogućnosti prijaviti se, prijavu će za njega odraditi pašni povjerenik.“ – pojasnio je Kocet.

Među planovima, a koje je iskazao predsjednik Drago Plaščar, moglo se čuti više o napretku u sektoru pčelarstva, kao i nastavku suradnje s prijateljskim udrugama, savezima i relevantnim institucijama, ali i o uređenju Kuće meda te organizaciji stručnih edukacija i izleta kao i organizaciji „Dana meda“.

U nastavku Skupštine, na temelju rezultata provedenih izbora, za predsjednika Udruge na mandat od 5 godina ponovo je izabran Drago Plaščar, dok je za njegova zamjenika imenovan Marijo Pomahač.

Skupštinu su pozdravili članovi prijateljskih Udruga, kao i predsjednik Zajednica udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije Damir Bukvić.

S aktivnostima Hrvatskog pčelarskog saveza, kao i s problemima na koje se svakodnevno nailazi te novitetima koji se planiraju, pčelare je upoznao predsjednik te institucije, i njihov pašni povjerenik Dražen Kocet.

Čestitke na radu uputili su i pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Anita Sinjeri Ibrišević, gradonačelnik Popovače Josip Mišković te saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, dok ih je o aktualnostima vezanima uz natječaje kao i nastavku suradnje upoznala voditeljica LAG-a „Moslavina“ Anica Lenart.

Sisačko-moslavačka županija upravo je prepoznatljiva po vama, vodeća je po broju košnica i pčelara u Republici Hrvatskoj i na tome treba ustrajati, naglasila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Anita Sinjeri Ibrišević. Najavila je stoga  dodjelu potpore za košnice te nacionalnu staklenku, ali i nastavak brendiranja meda.

Pčelarsku udrugu „Lipa“ koja je jedna od aktivnijih, podupire i Grad Popovača, potvrdio je to gradonačelnik Josip Mišković uz kojeg je Skupštini nazočio predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. „Činimo sve da taj naš domaći med bude u našim školama, vrtićima i na našim stolovima. Želimo da zauzmete bitno mjesto na domaćem tržištu, ali i šire jer potencijala imate. Posljednjih godina iz proračuna izdvajamo značajan novac za svaku košnicu, a isto tako podupiremo i brojne manifestacije i brojne potrebe, a posebice projekt „Kuća meda“. Mislim da je to lijepa priča, prije svega zbog vas, a isto tako i zbog turističkog potencijala Grada Popovače te ćemo u tom smislu i ove godine zajednički nastaviti s uređenjem.“ – rekao je između ostalog gradonačelnik Popovače Josip Mišković, čestitavši tom prilikom Dragutinu Keseru na izvrsnom rezultatu koji je postigao na svjetskom ocjenjivanju eko-medova.

Pomoć pčelarskom sektoru i dalje će pružati i Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora, kao i njegova predsjednica te saborska zastupnica Marijana Petir. Tom prilikom iskazala je važnost pčelarskog sektora za očuvanje biološke raznolikosti i proizvodnju hrane, ali i ponudila daljnju suradnju oko rješavanja aktualnih problema, posebice oko potrebe za izradom Peludnog atlasa kako bi se nastavila borba protiv patvorina meda, kao i nastavku aktivnosti oko kratkih lanaca opskrbe hranom.

Osim potpora, pčelari se nadaju kako će im ove godine na ruku ići i vremenske prilike te kako će se količina, ali i kvaliteta njihovih proizvoda podići na višu razinu.