Problemi s izgradnjom objekta „Svlačionice“ na Moslavcu

Do Dana Grada 2023. godine planiran je završetak  objekta „Svlačionice“ na Športskom parku Moslavac u Popovači. No, zbog poteškoća na koje se naišlo, odnosno na povećanje cijena repromaterijala te samog izvođenja radova, investitor, Grad Popovača, određene će rokove prolongirati.

Kako je prilikom nedavnog obilaska radova gradonačelnik Josip Mišković napomenuo, riječ je o jednom od kapitalnih projekata čija je vrijednost prilikom planiranja i početka radova, a što je bilo  prije gotovo dvije godine, bila procijenjena  na oko 10 milijuna kuna.

 „Investicija je vremenski dosta razvučena jer ju Grad financira iz vlastitih sredstava i zbog toga se ona proteže kroz tri proračunske godine, a cilj joj je da svi pogoni našeg NK Moslavac, kao i polaznici Škole nogometa koja okuplja djecu s područja cijelog Grada dobiju kvalitetnije uvjete za rad. Postojeći objekt je dosta opterećen, ne može pružiti određenu, prije svega kvalitetnu funkciju, a isto tako i sigurnosni uvjeti dotrajalosti i vodovodne i električne i plinske instalacije su vrlo loši.  Nismo više mogli čekati i sukladno svojim proračunskim mogućnostima započeli smo radove kako bi osigurali da sva naša djeca imaju gdje trenirati i da jednog dana budu aktivni sportaši.“ – pojasnio je razlog izgradnje gradonačelnik Josip Mišković.

Prema planu, do kraja ove kalendarske godine Grad je planirao da se završe betonski radovi te da se objekt eventualno i pokrije, no, međutim, s obzirom na probleme na koje se naišlo, to se zasigurno neće uspjeti.

„S obzirom na troškove materijala i rada koji izuzetno rastu, dogovoreni iznos neće biti dovoljan.  Budući da prema Zakonu o obaveznim odnosima, ukoliko cijene rastu iznad 10% tržišne vrijednosti  izvođač ima pravo tražiti povećanje cijena i evo, to se događa u nekoliko posljednjih mjeseci. Pritisnuti time razmišljamo da se naprave određene izmjene, tj. da se raskine ugovor i da se napravi  izmjena projekta. Dio tog objekta u ovom času ne bi uređivali, dok bi ostatak završili s iznosom koji imamo, a to je 10 milijuna kuna. Što se tiče tog drugog dijela uređenja, to bi prolongirali na rok od dvije godine. Mi ne želimo odustati od tog projekta, bez obzira što sve radimo sami, tako da ćemo samo produžiti opremanje tog dijela.“ – pojasnio je gradonačelnik Mišković.

Ovaj objekt, kako dodaje gradonačelnik, isprojektiran je i za budućnost, a kako bi nogometni pogodi mogli igrati i u višem rangu, a za koji su propisani i određeni standardi. Uskoro ih stoga očekuje još jedan sastanak s projektantom, izvođačem radova te nadzorom, a na kojem će se točno odlučiti u kojem će se smjeru ići i kako će se završiti financijska konstrukcija sukladno kojoj će se završiti svi sadržaji u ovom multifunkcionalnom objektu u kojem bi svoje mjesto trebali pronaći ne samo nogometaši i polaznici Škole nogometa, već i ostali građani koji se bave sportom i rekreacijom.