Predstavljena knjiga “Crna kraljica 1”

U Muzeju Moslavine Kutina sinoć je predstavljena knjiga „Crna kraljica 1“. Knjigu je napisala Mirjana Novak Perjanec inspirirana životnom pričom Barbare Celjske o kojoj govori puno legendi, a knjiga je prilika da se u prvi plan stave i činjenični podaci o ovoj povijesnoj ličnosti.

Uz autoricu promociji je nazočila i recenzentica Silvija Šesto koja je govorila o knjizi, dok je ulomke knjige čitao Ivan Masnec. Gošće je u kutinskom Muzeju Moslavine pozdravila ravnateljica Jasmina Uroda Kutlić koja je izrazila zadovoljstvo što se jedna ovakva knjiga predstavlja u Kutini.
  Barbara Celjska prema legendi žena je očaravajuće ljepote, ali opaka srca te su je se svi bojali i pomisao na nju izazivala je jezu, a o noj se govorilo šapatom. No uz legendu postoje i činjenični podaci koje autorica želi predstaviti javnosti.
 

Barbara Celjska rođena je 1392. a udala se u Krapini sa 16 godina za Žigmunda Luksemburškog kojega joj je namijenio otac Herman II Celjski. Za ono vrijeme ova hrabra žena bila je obrazovana, znala je strane jezike, razumjela se u politiku, a 1420. dobila je naziv češke kraljice, te 1433. i češke carice jer je njezin muž Žigmund Luksemburški okrunjen za njemačko rimskog cara.
 Budući da je velik dio života provela na Medvedgradu, najpoznatijem burgu u Hrvatskoj, Mirjana Novak Perjanec realizatorica programa na HRT-u i autorica brojnih filmova što igranih, što dokumentarnih, odlučila se na pisanje prvog od tri nastavka priče o ovoj zanimljivoj povijesnoj ličnosti.
 

Zajedno sa Silvijom Šesto govorila je o ovoj priči kao o vrijednom turističkom potencijalu koji će biti temelj novog turističkog proizvoda Zagrebačke županije.
  Crna kraljica zaslužuje svoje mjesto u povijesti kao i turističku rutu, zaključeno je na jučerašnjoj promociji, te se s nestrpljenjem iščekuju novi nastavci ovog djela.