Popovački vijećnici aktualizirali temu o državnom poljoprivrednom zemljištu

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače, među ostalima, aktualizirane su i teme vezane uz poljoprivredu.

Hrvoje Vuić (HDZ) upitao je gradonačelnika što je s natječajem za zakup i otkup državnih zemljišta? Pitao je i kako će poljoprivrednici participirati na potpore te kako će Grad dobiti svoj dio kolača budući da je krajnji datum za raspisivanje natječaja bio 28.11.2022.

Gradonačelnik je odgovorio kako je poljoprivreda bila tema niza sastanaka koji su se ovih dana održali u Gradskoj upravi. „Uvjeti raspisivanja natječaja zapravo su razlozi zbog kojih nije odrađen ovaj natječaj, a većina problema odnosi se na probleme s Hrvatskim šumama, a sve zbog pašnjaka koji su oni uvrstili u Gospodarsku osnovu zbog čega smo došli i na sud. Osim toga, problem je i nesređenost podataka, gdje se može uočiti kako se veliki broj čestica u katastru vodi na jedan način, a u stvarnosti je riječ o drugom“ – pojasnio je uvodno gradonačelnik.

Da bi se ovi natječaji proveli potrebno je ishoditi niz suglasnosti javno-pravnih tijela te će se natječaji, ako država ne odluči produžiti rok za raspisivanje, a što je tražio veliki broj jedinica lokalne samouprave, provesti po novom Zakonu.

„Ti problemi nisu sporni pri raspisivanju natječaja, no, našim je stočarima najveći problem isticanje zakupa ili najma, jer prema novom Zakonu oni više neće imati prednost na parcele koje su koristili.“ – pojasnio je dodatno Mišković te najavio kako Grad planira u roku od mjesec-dva odraditi te natječaje kako stočarima ne bi istekao zakup ili najam.  Raspisivanjem tog natječaja poljoprivrednici će ostvariti i prava prijave na natječaje za stjecanje potpora.