Općina Velika Ludina potpisala ugovore sa stipendistima

Općina Velika Ludina i za ovu je školsku te akademsku godinu predvidjela stipendirati učenike srednjih škola te studente sa svog područja. Ugovore o dodjeli stipendija s njima je 23. prosinca u vijećnici potpisao načelnik Dražen Pavlović.

Kako je pojasnila Jelena Malekinušić, viša stručna suradnica za opće i upravne poslove, Općina je sukladno natječaju planirala stipendirati 10 studenata, od čega 5 po socijalnom kriteriju, a  5 po kriteriju izvrsnosti. Što se tiče učeničkih stipendija, plan je bio stipendirati 5 srednjoškolaca po kriteriju izvrsnosti i 20 po socijalnom kriteriju. Budući da je na natječaj pristiglo manje prijava, odlukom vijeća odobrene su 4 studentske stipendije po kriteriju izvrsnosti te 3 po socijalnom kriteriju. Kada je riječ o srednjoškolskim stipendijama, 8 je prijava po socijalnom kriteriju zadovoljavalo kriterije, no, Općinsko vijeće odlučilo je prihvatiti svih 20 pristiglih prijava, kao i njih još 5 po kriteriju izvrsnosti. Studentske stipendije do kraja ove godine iznose 600 kn, a srednjoškolske 300 kn, dok će odlukom načelnika od 2023. godine one biti povećane za 50%, te će studentske iznositi 900, a srednjoškolske 450 kn.

Također, ugovori su potpisani i s korisnicima sufinanciranja smještaja u srednjoškolske domove. Kako je pojasnila Malekinušić, sukladno natječaju plan je bio sufinancirati smještaj 20 učenika u iznosu od 25% ukupne cijene, no, kako je pristigao mali broj prijava, odnosno njih 8, sve su prihvaćene i Odlukom Vijeća sufinanciranje smještaja povišeno je na 50% od pune cijene.

U ime stipendista Općini su zahvalili Marta Župančić i Jan Jurec, dok je u ugodnom razgovoru puno uspjeha u daljnjem školovanju svim potpisnicima ugovora zaželio načelnik Dražen Pavlović.