Natječaj županije za udruge proistekle iz Domovinskog rata bit će raspisan već početkom godine

Na Aktualnom satu nedavno održane sjednice Županijske skupštine, vijećnica Đurđica Jurić (HSP) pitala je hoće li županija raspisati javni poziv za dodjelu financijskih potpora udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Župan Ivan Celjak odgovorio je potvrdno te je kazao i kako su hrvatski branitelji najveći junaci u hrvatskoj povijesti.

„Što se tiče potpore hrvatskim braniteljima, vjerujem da se sjećate kada smo bili u financijskim problemima, a imali smo ispred sebe obnovu cijele Sisačko-moslavačke županije u dijelu za kojeg smo nadležni, da su hrvatski branitelji prvi predložili da će se odreći svojih sredstava ne bi li pomogli županiji da stabilizira financije i to je bio njihov prijedlog. Što se tiče hrvatskih branitelja, oni ne moraju nikome ništa dokazati, oni su nam omogućili slobodnu, samostalnu domovinu, oni su se pokazali velikima i u potresu“, rekao je uvodno Celjak.

Potom je poručio kako će raspisati javni poziv početkom 2023.godine. „Isto tako ćemo isplatiti sredstva što je prije moguće. U ovom javnom pozivu bit će prihvatljivi troškovi koji su nastali od 1.1.iduće godine što do sada nije bilo tako. Imali smo nekoliko sastanaka, točnije naša resorna pročelnica i kolege iz njezinog upravnog odjela s predstavnicima udruga  gdje smo razmijenili određene informacije, gdje smo prihvatili neke njihove sugestije kako bi im olakšali rad njihovih udruga. Ne samo da ćemo financirati odmah na početku godine rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata, već isto tako i rad udruga s područja kulture“, najavio je Celjak.

Kaže kako žele da udruge imaju na vrijeme financijska sredstva za provođenje programa. „Što se tiče potpora, mi smo pomogli 18 ili 19 udruga proisteklih iz Domovinskog rata i putem našeg javnog poziva gdje su se oni javljali sa svojim projektima i programima i isti taj broj udruga smo pomogli donacije Ureda župana i naravno da ćemo to nastaviti i u idućoj godini. Ja bi samo još htio istaknuti jednu stvar, a to je da smo mi u prošloj godini financijski pomogli čak 248 udruga“, rekao je Celjak te dodao kako su financijsku pomoć za brojne udruge osigurali i u 2023.godini.