Mladi iz Sisačko-moslavačke županije žele steći građanske kompetencije Pristigla pošta

Učenici viših razreda Osnovne škole Vladimira Vidrića iz Kutine sudjelovali su u projektu „Građani za 5!“, financiranom iz Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Riječ je o projektu kojem je cilj ojačati demokratsku kulturu, građansku svijest i građanski angažman mladih kroz razvoj i provedbu programa građanskog obrazovanja u tri područja: ekonomska, financijska i medijska pismenost, osobni i socijalni razvoj te održivi razvoj.

Naime, mladi trenutačno nemaju dovoljno prilika za razvoj potrebnih znanja i vještina povezanih uz građanske kompetencije. Nakon pandemije novog koronavirusa i u doba rastuće ekonomske krize nedostatak građanske, a naročito financijske pismenosti predstavlja dodatan rizik.

Zbog toga je mladima u osam hrvatskih županija u sklopu projekta „Građani za 5!“ omogućeno stjecanje znanja i razvoj vještina potrebnih za aktivno i učinkovito sudjelovanje u zajednici. Uz učenike OŠ Vladimira Vidrića u projektu su iz naše županije sudjelovali i učenici Osnovne škole 22. lipnja iz Siska.

„Važno je da mladi, kada nastupe važni događaji poput odlaska na studij ili prvog zaposlenja, najma ili kupnje nekretnine i slično, znaju ispravno procijeniti svoju osobnu financijsku situaciju: raspoloživi budžet, osobne stavove i vrijednosti te usvojiti odgovorno financijsko ponašanje”, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje.

Na radionicama o financijskoj pismenosti školarci su s velikim zanimanjem učili o odgovornoj potrošnji i održivom razvoju, financijskim proizvodima i financijskim institucijama te planiranju osobnih financija. Njihovi nastavnici su sudjelovali u radionicama za jačanje nastavničkih kompetencija za izradu kurikuluma i održavanje radionica financijske i ekonomske pismenosti za učenike.

Učenici su uključeni u istraživanje o stavovima o financijskoj pismenosti na temelju čijih će rezultata Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uskoro predstaviti preporuke za unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa u području građanskog odgoja.

Institutu za razvoj obrazovanja partneri na projektu su Štedopis, Hrvatsko debatno društvo, udruga Humanum i Norsensus Mediaforum iz Norveške.