Druga obljetnica razornog potres

Prošle su dvije godine od razornog potresa na Banovini.

Prema posljednjim podacima Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke županije, do 26.prosinca ove godine zaprimili su 9 735 zahtjeva za obnovu te 8 635 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu.

Ističu kako je nekonstrukcijski obnovljeno 4067 kuća, samoobnovljena 1081 kuća. Dodaju kako nekonstrukcijski radovi trenutno izvode na 609 kuća, a do sada je novoizgrađeno šest kuća. Gradi se sveukupno 88 kuća, od čega devet donatorskih te 15 zgrada.

Stožer je zaprimio 769 zahtjeva na području naše županije za ostvarivanje prava na konstrukcijsku obnovu, dok je resorno Ministarstvo graditeljstva donijelo 99 odluka o konstrukcijskoj obnovi i gradnji zamjenskih višestambenih zgrada.

U programu uklanjanja i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća nalazi se 314 kuća na području naše županije, a potpisano je 127 izjava o odabiru zamjenske, odnosno tipske kuće. Dodaju kako je do sada ugovorena gradnja 578 kuća te je zaprimljen 81 zahtjev za konstrukcijsku samoobnovu.

Dvije godine nakon potresa država je uklonila 793 objekta. Zaprimili su 41 676 prijava štete, od čega su 4833 objekta dobila crvenu naljepnicu, a 8626 objekta je dobilo žutu naljepnicu.

Podsjetimo, 28.prosinca 2020.godine u 6 sati i 28 minuta u mjestu Strašnik kod Petrinje, potresom jačine 5.0 po Richteru započela je serija potresa u kojoj je dan kasnije, 29.prosinca 2020.godine u 12 sati i 19 minuta Petrinju pogodio razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru dok je intenzitet u epicentru bio VIII stupnjeva EMS ljestvice.

Kako su izvijestili iz Seizmološke službe Republike Hrvatske, tijekom ove dvije godine od pojačanih seizmičkih aktivnosti petrinjskog epicentralnog područja, zabilježeno je više od 16 tisuća potresa magnituda manjih od 2.0 po Richteru. Zabilježeno je više od 1500 potresa jačine od 2.0 do 3.0 po Richteru, 156 potresa jačine od 3.0 do 4.0 po Richteru te 20 potresa jačine od 4.0 do 6.0 po Richteru.  Do 26.prosinca ove godine dogodilo se 10 potresa jačine VI i VII stupnjeva EMS ljestvice, 24 potresa od V do VI stupnjeva EMS ljestvice, 95 potresa od IV do V stupnjeva EMS ljestvice te 1349 potresa intenziteta od III do IV stupnja EMS ljestvice.

Najjači potresi koji su zabilježeni tijekom ove godine na petrinjskom području bili su od 3.5 do 3.8 po Richteru, a sveukupno je takvih potresa bilo šest. Najjači, od 3.8 po Richteru, dogodili su se tijekom veljače i srpnja ove godine.

Razorni potres 29. prosinca 2020. godine odnio je tog dana sedam ljudskih života. Naknadno, od zadobivenih ozljeda preminula je još jedna žena, a u saniranju posljedica potresa smrtno su stradale još dvije osobe.

Nezadovoljna situacijom, na drugu obljetnicu petrinjskog razornog potresa, inicijativa građana Petrinjsko proljeće s prosvjednom šetnjom od Mosta volontera do centra grada, zajedno s brojnim sugrađanima poručila je „HVALA“ što pune dvije godine hodaju ruševinama. Uz transparente s raznim natpisima okupljeni su pokazali kako nisu nevidljivi ljudi razrušenog grada jer to je jedini grad kojeg imaju i od kojeg neće odustati, poručeno je sa prosvjeda.

Druga obljetnica razornog potresa protekla je tužno, uz molitve za žrtve i uz izostanak državnih dužnosnika i brojnih odgovora na svakodnevne upite građana.

Izvor teksta i fotografija: PORTAL53