40 milijuna kuna za vatrogastvo Sisačko-moslavačke županije

Predstavnicima Vatrogasne zajednice SMŽ, gradova i općina, dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi predstavljen je 16. prosinca u Martinskoj Vesi Javni poziv Sisačko-moslavačke županije za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu objekata koje koriste javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva na potresom pogođenom području.

Riječ je o 40 milijuna kuna koje je, na inicijativu župana Ivana Celjaka i zahtjeva Županije, dodijelila Vlada RH iz državnog proračuna.

„Sredstva u iznosu 40 milijuna kuna su još jedan dokaz odlične suradnje Sisačko-moslavačke županije, Vlade RH i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji razumije našu situaciju. Cilj Vlade RH, nije samo obnova, nego i revitalizacija našeg područja. Ova sredstva su izravno ulaganje u vatrogastvo naše županije, to je pomoć i jedinicama lokalne samouprave jer objekti koje koriste vatrogasci su u vlasništvu gradova i općina, a znamo da oni nemaju dovoljno financijskih sredstava za obnovu tih objekata“, izjavio je župan Ivan Celjak.

Ovaj potez i pomoć Vlade RH dodatno je važan iz razloga što troškovi obnove vatrogasnih objekata nisu prihvatljivi za financiranje od strane Fonda solidarnosti.

U razornom potresu 2020. godine oštećena su 43 vatrogasna objekta, a procijenjena vrijednost štete iznosi nešto više od 35 milijuna kuna uz troškove izrade projektne i tehničke dokumentacije, stručnog nadzora i ostalog.          

PRILIKA DA SE NAKON 30 GODINA OBNOVE VATROGASNI DOMOVI

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu vatrogasnih objekata 16.prosinca je objavljen na web stranici Sisačko-moslavačke županije, prijave su do 30. lipnja 2023. godine, a rok za obnovu vatrogasnih objekata, obuhvaćeni ovim Javnim pozivom, je kraj sljedeće godine.

„Cilj je da se svi prijave kako bi se sanirala sva šteta na objektima koje koriste DVD-i JVP-i. Želimo našim vatrogascima omogućiti kvalitetne uvjete za rad, jer oni su ti koji spašavaju našu imovine i naše živote“,  dodao je župan Celjak.

Župan Celjak tom je prilikom izrazio i sućut obitelji Mikić i obitelji Kaurin za tragično stradale Ivana Mikića i Martina Kaurina koji su život izgubili u prevrtanju čamca u Jasenovcu u nabujaloj Savi prije dva dana. Također je izrazio sućut i obitelji Panežić.

„Mikić bio tajnik DVD-a Hrvatska Dubica i jedan od onih koji je ustrojavao obranu Hrvatske Dubice, bio je hrvatski policajac i hrvatski branitelj. Ivan Mikić je herojski izgubio život jer je gospođu Renatu Kaurin spasio i na žalost nakon toga potonuo i utopio se. I zato je važno naglasiti da vatrogasci postupaju čak i onda kad gube svoj vlastiti život i zato posebno cijenim sve vatrogasce“, rekao je župan Ivan Celjak.