U MMK održana radionica “Vezak vezla”

Povodom Muzejskog ponedjeljka, a u sklopu proslave Dana Grada Kutine u Muzeju Moslavine Kutina 7. studenog održana je radionica „Vezak vezla“.

Na ovoj izuzetno zanimljivoj radionici koju je vodila je Silvija Kantolić, kustosica Etnografskog odjela MMK,  polaznici su se mogli upoznati s nekoliko osnovnih boda koja su dio naše tradicije i nalaze se na velikom broju vezom ukrašenih tekstilnih rukotvorina našega kraja.

„Vezenje je dio nematerijalne kulturne baštine koji su nam preci ostavili u nasljeđe i kao takva je osjetljiva i ugrožena u mnogim segmentima. Kulturna baština je općenito ugrožena. Ono što je, između ostalog, zadaća Muzeja, jest to da se trudimo ovakvim radionicama probuditi svijest o očuvanju kulturnog identiteta i same ugroženosti nematerijalne kulturne baštine, dakle probuditi svijest o prepoznavanju ove vrijednosti i ako kažemo da je nematerijalna kulturna baština živa baština. Trudimo se održati ju još dugo živom, prenoseći ju i čuvajući u izvornim sredinama. Prezentacija nematerijalne kulturne baštine ključna je u njezinom očuvanju, a pogotovo je bitno poticati lokalnu zajednicu na izvođenje i prenošenje dobra i time senzibilizirati javnost kako bi se izbjegla opasnost nestajanja. Jer nematerijalna baština upravo tako i nestaje, što nema ljudi na koju bi se prenijela, a ja se nadam da je ovo dobar korak prema suprotnom, dakle, prema ljudima koji zaista žele očuvati tradiciju. Ne samo danas već i u nekom svom daljnjem radu i djelovanju.“ – pojasnila je Silvija Kantolić.

Iako su dijelove svojih motiva polaznici izradili tehnikom ovijanca i plosnog veza, naglasak je bio na pečkom. Rekla je stoga kustosica nešto više o samom imenu i tehnici izrade: „Smatralo se kao da dolazi ime od peče, od marama koje su nosile udane žene, ali sama tehnika pečkog veza je postojala i prije pojave peča. Peče su se prije, u početku, izrađivale tehnikom prebora, prebornog tkanja ukrasa, a zatim i tkanja uzev, naopaki pribor, a kasnije tek pojavom svile i kupovnog materijala mulinea i muslina pečki se vez pojavljuje na pečama s kojeg nakon toga se skida i izrađuje i na ostalim dijelovima nošnje. Pečki vez je malo kompliciraniji nekome tko prvi puta počinje, ali on je ustvari jako pametan veze. On se još zove i štedni vez zato jer s druge strane štedi konac. Uglavnom dolazi u kombinacijama sa plosnim vezom i sa vezom ovijancem. Može se naći u kombinacijama od 5 ili 7 boja, a to su crvena, žuta, plava, crna, zelena i nijanse tih boja. Znači, ono što je dosta bitno je sklad tih boja, da se te boje lijepo poslože, da bude to oku ugodno i naravno, urednost je jako bitna.“

Mnogobrojni polaznici, većinom članovi KUD-ova iz Banove Jaruge, Potoka, Repušnice, Velike Ludine te gosti iz Novog Čiča i zaljubljenici u tradiciju nisu krili oduševljene tipom radionice, te su i ovoga puta kao najznačajnije istaknuli druženje, razmjenu ideja, te stjecanja novih znanja i vještina. U ime Grada Kutine na radionici je sudjelovala gradska vijećnica Ivana Masnec.