U Knjižnici i čitaonici Popovača održano predavanje o alkoholnoj ovisnosti

U Knjižnici i čitaonici Popovača održano je stručno predavanje „Piti ili ne piti pitanje je sad?“. Riječ je o dijelu predavanja „Bolnica bez granica“, a koje se održava u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti. Predavačice, klinički psiholog Jasminka Matić, mr.spec i medicinska sestra Marija Majnarić iz Dnevne bolnice za alkoholizam i druge ovisnosti koja djeluje u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“. Okupljene su građane tijekom zanimljivog predavanja upoznale s pojmom ovisnosti, ali i razlozima zbog kojih se osobe upuštaju u alkoholnu ovisnost. Osvrnule su se i na simptome alkoholizma, ali i poraznu statistiku, posebice kada je riječ o ženama. Klinička psihologinja Jasminka Matić naglasila je kako je izuzetno važno da svaki ovisnik prestane piti, kako zbog sebe, tako i zbog obitelji koja mora nastaviti normalno živjeti. Osvrnula se i na to kako oporavak vrlo često nije lagan, ali i kako osobe koje se drže plana oporavka, sve češće imaju problema na poslu zbog dolaska na tretmane, odnosno kako sve manje nailaze na razumijevanje poslodavca, što predstavlja i dodatan „teret“, ali i odustajanje.

Na kraju, okupljeni su imali prilike saznati sve o liječenju, odnosno radu Dnevne bolnice, te tretmanima koji se ondje provode. Naglašeno je bilo i kako se odnedavno ponovno pokrenuo Klub liječenih alkoholičara, a u koji pozivaju sve koji su uspjeli svladati tu ovisnost ili su u fazi liječenja, budući da podrška i međusobna pomoć pozitivno utječu na zadržavanje apstinencije i zdravih obrazaca ponašanja.

Osim toga, okupljeni, među kojima su bili i bivši ovisnici, ali i predstavnici policije, imali su prilike saznati na koji način pomoći osobama koje nisu svjesne svoje ovisnosti, na koga ih uputiti, odnosno koje kontakte im dati.

Predavačicama je na suradnji u zajednici te predavanju s ciljem „NE ovisnosti“ zahvalila ravnateljica Knjižnice i čitaonice Ivana Vlašić, a u ime Grada Popovače prisustvovao mu je predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.