Šmit Electronic d.o.o. Kutina najbolje srednje poduzeće u SMŽ

Šmit Electronic d.o.o. iz Kutine dobitnik je priznanja Zlatna Kuna za najuspješnije srednje trgovačko poduzeće u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ovo priznanje i plaketa Hrvatske gospodarske komore, županijska komora Sisak dodijeljeno je na svečanosti u Sisku. U kategoriji velikih tvrtki najboljim je proglašeno društvo HIPP Croatia d.o.o iz Gline, u kategoriji malih poduzeća Zlatna Kuna dodijeljena je tvrtki Euroart 93 d.o.o. iz Siska.
Šmit Electronic u Kutini je prije gotovo 30 godina osnovao Stjepan Šmit. Zahvaljujući na priznanju i čestitajući nagrađenima istaknuo je što je važno za uspjeh u poduzetništvu i što izdvaja nagrađene tvrtke.

Stjepan Šmit, vlasnik Šmit Electronic d.o.o. Kutina

Vlasnik Šmit Electronica Kutina rekao je kako je tvrtka izgradila dva svjetski poznata branda; S-Box i White Shark te da izvozi u 50-ak zemalja, nastavlja širenje izvoza te je nedavno pokrenula i proizvodnju u Kutini.

Stjepan Šmit, vlasnik Šmit Electronic d.o.o. Kutina

Sudeći prema svim ekonomskim pokazateljima, gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije prošle je godine bilo na putu oporavka, rečeno je na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK u Sisku, prilikom dodjele priznanja najuspješnijim tvrtkama.

Predsjednik Županijske komore Tihomir Babić naglasio je kako je u prošloj godini gospodarstvo županije, u kojoj prevladava prerađivačka industrija, ostvarilo ukupne prihode od 13,3 milijarde kuna, što je za 23,5 posto više od prethodne godine, tako da realni rast u odnosu na 2019. godinu iznosi 22 posto.

Istodobno su ostvareni rashodi od 12,7 milijardi kuna i dobit od 483 milijuna kuna. Posebno je važno što je županija povećala izvoz za 43 posto i zadržala suficit u vanjskotrgovinskom poslovanju, koji je iznosio 2,1 milijardu kuna ili 27 posto više nego godinu dana ranije.

“Zahvaljujući pravovremenoj reakciji Vlade RH, očuvana je zaposlenost na području županije od 20.416 zaposlenih, a broj tvrtki je povećan s 2.325 na 2.536. U porastu su i investicije u novu imovinu, a zahvaljujući ugovorima Sisačko-moslavačke županije s HBOR-om i HAMAG-om, poduzetnicima s našeg područja osigurani su beskamatni krediti”, rekao je Babić.

Sisačko-moslavačka županija ostvaruje BDP u visini od 72.000 kuna po stanovniku i zauzima drugo mjesto u Panonskoj Hrvatskoj, a na razini Hrvatske 14. mjesto od 20 županija i Grada Zagreba.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo optimističkim pokazateljima gospodarskog rasta, uz najavu kako će Županija i nadalje osiguravati povoljne uvjete za poslovanje gospodarstvenika. Tako su i ove godine osigurani povoljni poduzetnički krediti u iznosu oko 35 milijuna kuna. Najavio je kako će povezivati obrazovanje i poduzetništvo te stvarati uvjete za osnivanje novih tvrtki.