Održana 28. smotra pjevačkih skupina Moslavine

U kutinskom Domu kulture 27. studenoga održana je 28. smotra pjevačkih skupina Moslavine u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine.

Smotra je bila revijalnog karaktera, a okupljenoj su se publici svojim glazbenim izvedbama predstavilo gotovo 200-tinjak izvođača, pjevača i svirača koji djeluju u 12 pjevačkih skupina Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine. Riječ je pjevačkim skupinama KUD-ova „Ivančice“, „Repušnica“, „Seljačka sloga“, „Ilova“, „Husain“, „Šartovac“, „Banova Jaruga“, „Moslavina“, te Češke besede i Matice slovačke iz Međurića, Ženskom vokalnom ansamblu „Kutinske dunje“ i Vokalnoj skupini „Rusalke“.

Smotru je, u prisustvu predsjednika Gradskog vijeća Roberta Krpesa, otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić posebno naglasivši pritom važnost njegovanja tradicije i baštine koja se ogleda i u čuvanju tradicionalnih pjesama od zaborava.

Većina skupina upravo se i predstavila najvećim blagom svojih mjesta, izvornim napjevima koji se na kutinskoj pozornici izvode već dugi niz godina, a što je publika, željna dobre moslavačke pjesme, pljeskom i nagradila.

Lijepo je stoga bilo vidjeti mnoštvo generacija koje su se izmjenjivale na pozornici, a koje su, svaka na svoj način, ali s dobrom energijom, publici prenosile naučeno od svojih predaka.

Brojni mladi izvođači, a koji su bili vidljivi u većini skupina,  dokaz su da očuvanje tradicije i moslavačkih pjesama ima budućnost.

Organizator ove smotre bio je Gradski savez KUD-ova Grada Kutine, program je vodila članica Upravnog odbora Sanja Durbek, dok je zahvalnice sudionicima te Gradu, koji ih u okviru svojih financijskih mogućnosti prati u organizaciji, uručio predsjednik Darko Preglej.