Grad Kutina dodijelio potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje te sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić potpisao je s gradskim je poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima Ugovore u okviru Programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2022. godini na području Grada Kutine.

Čestitao je tom prilikom svim potpisnicima Ugovora koji unatoč vremenu u kojem se nalazimo ustraju i svojim radom doprinose zajednici u kojoj žive. „Ta mjera nas najviše veseli zbog praktički direktnog utjecaja na poticanje samog zapošljavanja i samozapošljavanja, a posebno ljudi koji otvaraju svoje obrte. Grad Kutina svim poduzetnicima stoji uvijek na usluzi, vrata i mene kao gradonačelnika te Upravnog odjela za gospodarstvo su im uvijek otvorena. Nekada se to možda i ne gleda samo kroz financijsku pomoć, nego  je puno korisnije dobiti pravi savjet u pravo vrijeme.“ – rekao je gradonačelnik.

„Za spomenuti Program je pristiglo 39 zahtjeva, od kojih 37 zahtjeva ispunjava uvjete. Riječ je o 19 novozaposlenih osoba i 18 samozaposlenih, od kojih 23 osobe su mlađe od 30 godina te se za njih iznos subvencije povećava za 50%. Ove će se godine za spomenuti Program tako izdvojiti 395.100,00 kuna od predviđenih 400 tisuća kuna.“- napomenuo je tom prigodom pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić.

Na dodijeljenim su se sredstvima u ime svih potpisnika Gradu zahvalili Emilija Židek i Hrvoje Pezić.

Emilija Židek vlasnica je frizerskog salona koji na području Kutine posluje već 12 godina, a ostvarila je potporu za novo zapošljavanje: „Prošli smo svašta u tih 12 godina, između ostalog i korona krizu. Bilo je i uspona i padova i moram priznati da su se sad stvari normalizirale i uspješno nastavljamo dalje stoga se zahvaljujem i na ovoj potpori nama obrtnicima i poduzetnicima jer nam one zaista mnogo znače.“

Hrvoje Pezić mladi je građevinar, a potporu je ostvario za samozapošljavanje: „Zahvaljujem se Gradu na ovoj potpori. Ona će mi puno značiti. Bavim se građevinskim radovima, volim raditi s ljudima, a taj sam posao zavolio radeći uz oca.“

Kako je napomenuo pročelnik Hrvoje Krmelić, ova mjera na snazi je od 2012. godine te se pokazala vrlo uspješnom i prihvatljivom. „U proteklih 5 godina isplaćeno je više od 2,5  milijuna kuna za oko 250 zaposlenih osoba. Sukladno tome i sljedeće godine će se osigurati sredstva za ovu mjera u iznosu od 400 tisuća kuna.“ – zaključio je.

Na kraju, napomenimo i kako korisnici spomenutih potpora, baš kao i ostali gospodarstvenici na raspolaganju imaju i gradsku Razvojnu agenciju MRAV, ali i druge mogućnosti koje u tom pogledu nudi Grad Kutina, između ostalog i korištenje poslovnih i industrijsko-logističke zone po povoljnim uvjetima.