Dva milijuna kuna pomoći uzgajivačima zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom

Vlada je u četvrtak, 17. studenog 2022. godine, donijela Program pomoći uzgajivačima zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, za što je u ovoj godini osigurano dva milijuna kuna.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je tijekom svog boravka u Sisku, gdje je uručila Odluke iz mjera Programa ruralnog razvoja korisnicima s području Sisačko-moslavačke županije, da su početkom srpnja ove godine na pašnjaku u Osekovu, u Parku prirode Lonjsko polje, kao i u naselju Osekovo u Sisačko-moslavačkoj županiji, prijavljena prva ugibanja stoke tada nepoznatog uzroka.

„Prometno, čim je potvrđena bolest, a i prije potvrde mi smo se svi ponašali kao da je potvrđena bolest. Sredinom srpnja uspostavljena su različita potrebna ograničenja u takvom području, donesene su sve potrebne naredbe, onemogućene su brojne aktivnosti i to onemogućavanje bilo je potrebno za zaštite zdravlja,  jednog zdravlja, zdravlja biljaka, zdravlja životinja i zdravlja ljudi i sigurnosti hrane u Hrvatskoj. No, s druge strane donijelo je određene štete, najprije direktne, a zatim i indirektne posjednicima koji su bili i ostali na zaraženom području.“ – rekla je ministrica.

Ovim programom pomoći, kako je kazala Vučković, omogućuje se nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te se omogućuje lakša nabavka novog rasplodnog materijala, kao i uzgoj vlastitog, što će omogućiti zadržavanje i poboljšanje genetskog potencijala.

„Ova vrsta potpore je namijenjena njima kako bismo im s jedne strane olakšali one direktne štete, ali isto tako olakšali i indirektne koji se javljaju zbog ograničenja prometovanja i životinjama i proizvodima životinjskog porijekla, a i zbog činjenice da oni nisu mogli sakupljati hranu na ovim površinama.“ Također, provedbom programa pozitivno se utječe na ostanak stanovnika na ruralnim područjima, rekla je ministrica poljoprivrede.