Održana promocija knjige “Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji“

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, u petak 21. listopada 2022. godine, u Strukovnoj školi u Sisku predstavljena monografija „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

Knjigu su predstavili autori dr.sc. Sanja Lončar i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža Orkan, a o knjizi su još govorili i dr.sc. Petra Kelemen, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i povjesničar Tomislav Šulj, mag. hist., zaposlenik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Ova monografija ugledala je svjetlo dana nakon pet godina vrijednog rada dvoje autora i donosi pregled spomen-obilježja na području naše županije. Na popisu je više od 300 spomen-obilježja što govori o stradanju ovog kraja u Domovinskom ratu.

Predstavljanju monografije prisustvovao je, među ostalim gostima i župan Ivan Celjak koji je tom prilikom istaknuo kako je ova monografija jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj, jer niti jedna županija u Hrvatskoj nema u jednoj knjizi prikupljene podatke o spomenicima smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu i najvećim junacima hrvatske povijesti – poginulim hrvatskim braniteljima koji su nam osigurali slobodu, neovisnost i demokraciju.

Na kraju, autori su zahvalili svim pojedincima, udrugama i ustanovama koji su pomogli u prikupljanju informacijama o spomen-obilježjima.