Održana konstituirajuća sjednica Tajništva Sinode Sisačke biskupije

Pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, 21. listopada, održana je konstituirajuća sjednica Tajništva Sinode Sisačke biskupije. Na početku biskup je predstavio okupljene članove u sastavu: tajnik dr. sc. Ivan Petrović, župnik iz Popovače te članovi Tajništva: vlč. Ivan Kuzmić, upravitelj župe Sunja, s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda, Stjepan Vego predstojnik Ureda za odnose s javnošću, Lukrecija Špoljar, vjeroučiteljica iz Kloštar Ivanića, Ivan Glavinić, vjeroučitelj iz Siska te Branka Martinović, ekonomistica iz Popovače. Biskup je i upoznao članove sa zadaćom Tajništva koje će pod njegovim vodstvom organizirati, analizirati i voditi pripremu te potom i održavanje Sinode.

U nastavku sjednice članovi su izabrali geslo koje glasi „Krist, kamen zaglavni“, te odredili da će himan Sinode biti Psalam 118 koji će biti i uglazbljen. Uskoro će biti sastavljena i molitva Sinode te grafički vizuali koji će biti distribuirani na župe.

Na sjednici je zaključeno i da bi se dobili što kvalitetniji prijedlozi potrebno je pripremiti i upoznati sa Sinodom što veći broj vjernika. Tako će Katehetski ured, kao dio priprema, izraditi 12 kateheza za odrasle, a cilj kojih je propitivanje aktualnih tema i izazova te mogućnosti sisačke Crkve. Želja je tajništva da se u ovom pripremnom razdoblju u Sinodalni put uključe sve zajednice koje djeluju na području biskupije. Tako će o prijedlozima koji će biti poslani tajništvu raspravljati svećenici na svojim koronama, ali i pastoralna i ekonomska vijeća, vjeroučitelji, biskupijske ustanove, molitvene zajednice, zajednice mladih, zborovi i drugi. Također svoje prijedloge moći će na adresu Tajništva poslati i svi zainteresirani vjernici.

Dogovoreno je i kako će se svečano otvorenje pripremnog razdoblja biskupijske Sinode održati 26. studenoga u bazilici sv. Kvirina u Sisku, a koje će trajati godinu dana, do početka nove pastoralne godine kada bi se započelo sa zasjedanjem biskupijske Sinode.