Održana 12. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije

U Sisku je 27. listopada održana 12. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

Već sam početak bio je buran. 21 vijećnik prihvatio je, a njih 8 odbilo da ih se izvijesti o tematskoj, terenskoj sjednici Skupštine o obnovi objekata u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije.

Nezadovoljna načinom na koji je počela sjednica, reagirala je vijećnica Luca Gašpar Šako (MOST), te je sjednica kratkotrajno i prekinuta. Potom su se oglasili i članovi Kluba vijećnika vladajućih, dok je oporba, koja je najvećim dijelom napustila sjednicu, reagirala priopćenjem. U njemu, među ostalim, stoji kako su razlozi napuštanja sjednice navodne neprimjeren riječi župana upućene vijećnici koja je, kako navode, izrazila stav cijele oporbe da PR prezentacije turističkog obilaska ruševina nisu i ne mogu biti tematska sjednica o obnovi. Od župana oporba traži ispriku.

Župan je iskazao žaljenje što oporbeni vijećnici nisu nazočili 14-satnom obilasku županijskih gradilišta te je naglasio kako je potrebno informirati se o nadležnosti pojedinih institucija, o njihovu djelokrugu rada, a kako se ne bi stvarala konfuzija u javnosti.

Pregled stanja o objektima obnove podnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU Darjan Vlahov naglasivši kako je Sisačko-moslavačka županija do sada obnovila 41 objekt iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, a trenutno je otvoreno još 40 gradilišta.

Na dnevnom redu sjednice nalazile su se i vrlo važne odluke vezane uz pokretanje postupka obnove objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području, kao i izvješća o radu i financijskom poslovanju bolnica, lječilišta, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu, domova za starije i nemoćne te rada svih onih službi ključnih u svakodnevnom životu stanovnika naše županije.

Vrijedni istaknuti kako su godinu pratili problemi vezani uz sanaciju potresom uništenih objekata, ali i pandemija, a što je najviše i utjecalo na poslovanje tih ustanova. OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak tako je ostvarila prihode u iznosu od 271,7 mln kn, a rashodni su iznosili 318.7 mln kn, što je za 21 mln kn manje nego godinu prije. Neuropsihijatrijska bolnica „Dr.Ivan Barbot“ ostvarila je ukupne prihode od 110 mln kn, dok su rashodi iznosili 127 mln kn, što je rezultiralo manjkom od 17 mln kn. Od Domova zdravlja, koji tijekom 2021. još nisu bili objedinjeni, pozitivno je poslovao samo Dom zdravlja Petrinja ostvarivši višak od 1,3mln kn. Dom zdravlja Kutina ostvario je manjak od 1,4 mln kn, no, stanje računa bilo mu je pozitivno s obzirom na uspješno poslovanje u godinama prije. Dom zdravlja Sisak ostvario je manjak od 1,5 mln kn, te je s ukupnim obvezama od 6 mln kn bio financijski najzaduženiji Dom.

Što se tiče ostalih točaka Dnevnog reda, usvojena je Odluka o donošenju Plana djelovanja Sisačko-moslavačke županije u području prirodnih nepogoda za 2023. godinu, kao i Prijedlog Odluke o donošenju Plana poticanja razvoja poljoprivrede Sisačko-moslavačke županije za vremensko razdoblje 2021.-2027. godine te  Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog poziva za poticanje razvoja poljoprivrede u Sisačko-moslavačkoj županiji za 2022. godinu.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog Zaključka o davanju mišljenja na Prijedlog imenovanja načelnika Policijske uprave Sisačko-moslavačke te Prijedlog Rješenja o razrješenju mrtvozornika koji utvrđuje nastup smrti, vrijeme i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvenih ustanova za područje Grada Popovače kojim dr. Kristijan Medur, zbog osobnih razloga, više neće obavljati tu dužnost.

Na kraju dodajmo, kako se priopćenjem Sisačko-moslavačka županija ogradila od istupa pojedinih vijećnika oporbe koji su iznijeli laži i izrekli uvrede prisutnima na sjednici.