Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

U kutinskom Domu umirovljenika danas je obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Nastupom Zbora udruge umirovljenika Grada Kutine koji vodi Brnu Zebić, građani treće životne dobi pokazali su da imaju volje i želje za javnim djelovanjem koje njeguju i pjesmom u kojoj su vrlo dobri.
 

O značaju Međunarodnog dana Udruge umirovljenika govorila je Olga Friščić, predsjednica Udruge umirovljenika Grada Kutine.

Ona je upozorila na činjenicu kako Hrvatska ima oko 1 mln umirovljenika te kako je to velika brojka starije populacije. „Ovim događajem želimo osvijestiti društvo da starijih osoba ima puno i da je to jedna petina stanovništva. Društvo treba znati i da je to jedna snaga koja i u ekonomskom smislu može doprinijeti jer ima puno umirovljenika koji znaju i mogu raditi i u tom smislu njihovo iskustvo može biti dragocjeno“, rekla je predsjednica Udruge umirovljenika Grada Kutine.
  

Tom prilikom, u tradicionalnoj suradnji sa Domom zdravlja Kutina, medicinske sestre održale su akciju mjerenja šećera i krvnog tlaka što su mnogi umirovljenici iskoristili i ovaj puta.

„ U ovoj akciji sudjelujemo svake godine. Drago nam je da nas umirovljenici zovu. Kontroliramo im tlak i šećer jer je to najčešći problem u starojoj dobi, ali nažalost i u sve mlađoj dobi i to treba kontrolirati“, rekla je glavna medicinska sestra Doma zdravlja Kutina, Ivana Miklić.

 U ime Grada Kutine umirovljenike je pozdravio Robert Krpes, predsjednik Gradskog vijeća. Čestitao im je Međunarodni dan umirovljenika rekavši kako cijeni njihove napore koje su dali u dosadašnjem napretku grada Kutine.

I ovaj puta neizbježno je bilo pitanje Doma za starije i nemoćne, kao bolna točka koju grad ima već dugi niz godina. „Grad se trudi zadržati standard kako građana tako i umirovljenika. Vidljiv je rast prema starijoj dobi, jer odlazi mlađe stanovništvo. Tu je i pitanje Doma za starije i nemoćne za koji bi svi voljeli da se realizira. Vjerojatno je da će dom koji je obećan krajem 2022. biti prolongiran na 2023., no ako se čekalo 30 godina onda će trebati još malo strpljenja“, zaključio je predsjednik Gradskog vijeća.