Goran Blažević gostovao u Popovači

Umaški putopisac Goran Blažević u petak 21. listopada u Knjižnici i čitaonici Popovača predstavio je svoju novu knjigu „Karavana“. U njoj donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji.

Uvodno ga je predstavila i sve okupljene pozdravila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić.

Naime, nakon “Svilima”, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“, odnosno „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Izazovna je to bila ekspedicija budući da je pustinja Rub Al Khali druga najveća na svijetu, ujedno najveća kontinuiranog pijeska na Zemlji, a posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća.

Kako je otkrio u svom zanimljivom predavanju, 25 dana boravio je u tom surovom području, a osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, hodanjem po vrućem pijesku, prolaskom kroz prostore nevjerojatnih dina, ali i kako mu je zapravo najveći izazov predstavljalo naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, ali i loši higijenski uvjeti, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja, gotovo 100-tinjak kilometara udaljenog od prvotno planiranog.

Uz fotografije i videa koje je prikazivao, Goran Blažević je s publikom podijelio detalje puta ali i pričao o tome kako su sudionici ekspedicije suočeni s pravom žeđi, kakva se jedino u takvim uvjetima može osjetiti, naučili poštivati vodu i osvijestili njenu neizmjernu važnost. Zaključio je i kako su se svi sudionici složili da su bili jedna osoba kad su krenuli kroz pustinju, a potpuno drugačija kad su došli do kraja.

Okupljena publika, među kojom je bio i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, je s velikom pažnjom, više od sat vremena, slušala njegove pustolovine, a kasnije uživala postavljajući zanimljiva pitanja.