Dani kruha

Učenici osnovnih i srednjih škola na području Grada Kutine i ove godine proslavili su Dane kruha i prigodnim aktivnostima iskazali zahvalnost za plodove zemlje.

Djeca s područja Grada Kutine na vrlo kreativan način prezentirala su u svojim školama peciva, kolače te plodove koje nam zemlja daruje, a njihove radove možete pogledati u nastavku na priloženim linkovima.

OŠ BANOVA JARUGA – DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE – YouTube

OŠ V. VIDRIĆA – http://www.os-vvidrica-kt.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1686&mshow=645#mod_news

OŠ ZVONIMIRA FRANKA – http://os-zvonimira-franka-kt.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1542&mshow=1297#mod_news

OŠ STJEPANA KEFELJE – http://os-stjepana-kefelje-kt.skole.hr/?news_hk=1&news_id=831&mshow=1654#mod_news

Datum kada se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje povezan je sa Svjetskim danom hrane. Na žalost iz godine u godinu sve je više gladi u svijetu dok s druge strane ogromne su količine hrane koja se baci. U preko 150 zemalja svijeta organiziraju se brojne aktivnosti s ciljem očuvanja poljoprivredno-prehrambenog sustava, proizvodnje hrane, potrošnje te zdravstveno ispravne konzumacije hrane.

Dani kruha najviše se obilježavaju u odgojno-obrazovnim ustanovama, u vrtićima, školama, učeničkim domovima i sl.
Kroz različite manifestacije, svečanosti, izložbe kruha, žitarica i sjemenja izražava se zahvalnost kako za kruh tako i za sve plodove zemlje. Organiziraju se prodajni štandovi, sajmovi, dobrotvorne akcije povodom Dana kruha, dok novac prikupljen od prodaje radova na temu kruha dobri ljudi doniraju onima u potrebi. Djeca uče o nastajanju kruha i njegovoj važnosti u prehrani, o tradiciji, hrvatskim običajima. O kruhu se uče i kroz poučne priče, recitacije, igrokaze, edukativne filmove i aplikacije. Djeci se kroz praktične aktivnosti i kreativne radionice prilagođene njihovim uzrastima prezentira izrada kruha, peciva, kolača. Potiče se sudjelovanje djece u izradi kruha, u školama i obiteljima. Naglasak se stavlja na zdravu prehranu. U aktivnosti kojima se obilježavaju Dani kruha uključene su i brojne udruge te poljoprivredni proizvođači sve u cilju poboljšanja prehrambenih navika i sveukupnog zdravlja, osobito djece koja kroz obilježavanje razvijaju svijest o tome kako je kruh naš svagdašnji najvažnija hrana. (izvor: www.kutina.hr)