Udruga OSI uspješno provela EU projekt osobne asistencije, uslugu preuzima država

Udruga OSI Kutina Kutina uspješno je provela projekt “Svaki dan uz OA olakšan 4”. Rezultati projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji.
U projektu je bilo zaposleno 17 osobnih asistenata koji su 18 mjeseci brinuli o 18 osoba. Vrijednost je projekta 2 mil. kn.
Jozefina Kranjčec, predsjednica Udruge izrazila je zadovoljstvo provedbom projekta, jer je on od velike važnosti za korisnike usluge, osobne asistente i lokalnu zajednicu. „Zaposlili smo 17 osoba, korisnici usluga su zadovoljni i sretni, jer nakon 2 mjeseca pauze vraćaju im se njihovo, gotovo pa članovi obitelji. To je od velikog značenja za njihovu kvalitetu životu i tako imaju priliku bolje uključivanja u život lokalne zajednice što je važno za njihove životne sredine.“


Vesna Butina, voditeljica projekta zahvalila je svima koji su sudjelovali u prethodnim fazama i ovoj završnoj, 4, fazi projekta Svaki dan uz OA olakšan. „Napredovali smo i vjerujem da smo opravdali sve što je uloženo u ovaj trud. Mi, uključeni u ovaj projekt dali smo sve od sebe i ovo je na neki način i priznanje našem radu.“
Usluga osobne asistencije je institucionalizirana pa Udruga OSI neće provoditi petu fazu ovog hvale vrijednog projekta. Usluga će se financirati iz državnog proračuna sa znatno manjim sredstvima nego što je bilo financiranje iz EU fondova. Tako su neka radna mjesta u projektu ukinuta, a i smanjene su plaće osobnim asistentima. Svi uključeni u projekti, asistenti i korisnici usluga izrazili su bojazan da će to utjecati na razinu usluge te da će biti teškoća u pronalaženju i zapošljavanju osobnih asistenata.

Opći cilj Projekta je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije koju provodimo već duži niz godina. Specifičnim ciljem smo ostvarili povećanje socijalne uključenosti i unaprijedili kvalitetu života osoba s najtežom vrstom invaliditeta, osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz pružanje usluge osobne asistencije. Navedene osobe koje imaju najteže vrste invaliditeta i mentalna odnosno intelektualna oštećenja, ne mogu samostalno obavljati svakodnevne životne aktivnosti te su ovisni o članovima obitelji ili skrbnika, što umanjuje i kvalitetu njihova života budući da imaju obvezu brinuti se o njima, tako da teško mogu tu brigu uskladiti s poslom i slobodnim vremenom. Kako bi se olakšalo obiteljima ovisnih članova, a samim osobama s invaliditetom pružila kvalitetnija i profesionalnija usluga, osobna asistencija je upravo ta usluga koja olakšala objema stranama. Budući da se osobe s najtežim vrstama oštećenja i intelektualnim teškoćama često zatvaraju u svoje domove, narušava im se samopoštovanje, zatvaraju se u sebe, rijetko izlaze pa tada dolazi do socijalne isključenosti ili teže integracije u društvo. Ovaj problem je još više izraženiji u ruralnim područjima s čime smo upoznati budući da djelujemo u takvim mjestima i iz prve ruke vidimo kakva je situacija s obzirom da na takvim područjima nisu baš razvijene socijalne usluge. Važno je napomenuti da korisnik osobne asistencije samostalno odlučuje o sadržaju posla, njegovom trajanju i učestalosti te time podiže razinu samosvijesti te postaje subjekt djelovanja.

Ovim projektom, osim pružanja podrške korisnicima, zapošljavanjem osobnih asistenata poboljšala se socijalna slika zajednice, posebno činjenicom da nam je ovo već četvrti projekt osobne asistencije.

Sa svakim novim početkom Projekta nastojimo uključiti i nove korisnike te zapošljavati ponovno prijašnje, ali i nove osobne asistente što je velika stvar za našu lokalnu i širu zajednicu u kojoj djelujemo. OA i KOA koji nisu prošli edukaciju organiziranu od strane SOIH-a, educirani su u Udruzi od strane Predsjednice koja ima velikog iskustva i koja je prisustvovala brojnim predavanjima i edukacijama na temu osobne asistencije te usavršavanju iste.

Uslugu osobne asistencije preko ESF projekta Udruga OSI Kutina provodi od 2015. godine i od tada korisnici kontinuirano imaju istu te teško više mogu zamisliti život bez svojeg osobnog asistenta. Na području djelovanja Udruge, trenutno imamo 18 korisnika osobne asistencije preko ESF projekta te zaposlenih 17 osobnih asistenata. Ovim se Projektom povećava socijalna uključenost i sprječava institucionalizacija osoba s invaliditetom.

Aktivnosti pružanja usluge osobne asistencije:

– osobna briga

– pomoć pri sitnim kućanskim poslovima

– obavljanje kupovine

– pomoć pri fizičkim potrebama

– aktivnosti obavljanja administrativnih poslova

– pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije

– pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima

Elementi Projekta:

– 1. Pružanje usluge osobne asistencije

– V. Promidžba i vidljivost

– PM. Upravljanje projektom i administracija