U Sisku otvoreni Islamski kulturni centar i prva ekodžamija u Hrvatskoj

Na ukupno 2600 kvadrata prostire se novi Islamski kulturni centar s džamijom u Sisku koji je 8. rujna svečano otvoren uz nazočnost brojnih visokih dužnosnika Republike Hrvatske, Republike Turske i ostalih zemalja.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak, Alem efendija Crnkić tom se prigodom zahvalio svima koji su došli na otvorenje te dodao kako džamija Islamskog centra poklanja ovom  gradu novu vizuru, arhitektonsko zdanje koje raskošnošću kupole odražava vedrinu i pozitivan duh, ali i bliskošću s glavnom prometnicom simbolizira inkluzivnost prema društvenoj zajednici koja Islamski centar može prepoznati kao trajno zajedničko dobro i prijateljsku destinaciju.

Uz visoke političke dužnosnike otvorenju je nazočio i Sisački biskup monsinjor Vlado Košić koji je tom prilikom pozvao na daljnje širenje dobrih odnosa, razumijevanja i zajedničko zalaganje za svetost života, za obitelj i vjeru u Sisku, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu.

„Muslimani i kršćani danas osobito trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskog života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijelog svijeta. Vjernici trebaju društvo prožimati duhovnošću i unositi u njega moralne principe, ali ne smiju dozvoliti da politike njima manipuliraju…Kao što muslimani u većinski katoličkoj Hrvatskoj imaju sva vjerska i nacionalna prava, tako želimo da i katolici u Bosni i Hercegovini gdje su autohtona manjina u odnosu na muslimane imaju sva ta ista prava te žive u ravnopravnosti i zajedništvu s pripadnicima većine“, kazao je Košić.

Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je, zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva, ostvaren u posljednje tri godine. Islamski kulturni centar, kako je priopćeno iz Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, bit će otvorenog tipa i dostupan svim građanima. Nakon otvorenja džamije u Sisku, u planu su gradnje u Osijeku, Puli i Dubrovniku.