Sudjelujte u Europskom tjednu mobilnosti – “Kombiniraj i kreći se!”

Od 16. rujna do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti. Grad Kutina se i ove godine uključio u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti te će u suradnji s Turističkom zajednicom grada Kutine, Biciklističkim klubom Kutina, atletskim klubom „Maratonjare“ te Dječjim vrtićem Kutina pripremiti nekoliko događanja na području grada.

Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“ te obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Ljudi se mogu povezati, primjerice, na način da se sastaju na trgu u svojem gradu dolazeći pješke, vozeći bicikl ili koristeći javni prijevoz. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba. S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Povodom Europskog dana bez automobila, koji se obilježava 22. rujna, ulica Trg kralja Tomislava će se u vremenu od 7:00 – 17:00 sati zatvoriti za promet te će postati mjesto druženja polaznika Dječjeg vrtića Kutina. Oni će imati zadatak oslikati ulice našega Grada, a uz to će imati priliku sudjelovati u radionici za djecu: „Bolja povezanost“, gdje će moći pokazati vještine na postavljenom poligonu u suradnji s Biciklističkim klubom Kutina.

Ovim putem Vas pozivamo da nam se na taj isti dan, 22. rujna, s početkom u 17:00 sati pridružite na tradicionalnom obilasku zanimljivih lokacija grada Kutine, kao pješaci, biciklisti ili rekreativni trkači. Biciklistički klub Kutina će Vas povesti u otkrivanje skrivenih lokacija našeg grada, dok će Vas turistički vodič povesti u šetnju poučnom stazom „Turski stol“ usput otkrivajući tajne o moslavačkoj šumi, njene prirodne i kulturne vrijednosti, nositelje identiteta moslavačkog kraja. Rekreativni trkači će također imati priliku trčati poučnom stazom u pratnji atletskog kluba „Maratonjare Kutina“ uz brži tempo obilaska. Start obilazaka je pokraj natpisa „Kutina“ na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana.

U vremenu održavanja akcije Turistička zajednica grada Kutine organizira i nagradnu igru u sklopu koje nagrađuje najhodača i najbiciklista. U vremenu od 16 – 22.9. prilikom hodanja ili vožnje biciklom, uključite vaše mobilne aplikacije za hodanje i bicikliranje i postanite najhodač ili najbiciklist EU tjedna mobilnosti u Kutini. Pobjednik je osoba koja će u navedenom vremenu imati najviše koraka (za hodače), te najviše prijeđenih kilometara (za bicikliste). Više o nagradnoj igri možete saznati u facebook događaju pod nazivom „Europski tjedan mobilnosti – Kutina 2022.“ ili Internet stranici Turističke zajednice grada Kutine.

Neka vas ovaj tjedan potakne na korištenje svih naših biciklističkih ruta, pješačkih i poučnih staza. Neka vas one odvedu do znamenitosti grada ili do otkrića nekih novih manje poznatih dijelova Kutine i okolice.

Kombiniraj i kreći se!