Među finalistima za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika i uzgajivač s područja Volodera

Ilija Jurić iz Velike Kosnice izabran je između 19 finalista za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika.

Njegov OPG Jurić bavi se uzgojem jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja.

Drugo mjesto i nagradu od 15 tisuća kuna dobio je Tvrtko Matijević iz Daruvarskog Brestovca, koji izrađuje proizvode na bazi pčelinjeg otrova. Treće mjesto i nagrada od 10 tisuća kuna, prema glasovima stručnog žirija, pripala je Mladenu Cesarcu iz Stubičke Slatine, koji proizvodi bučino ulje. Pobjednik po izboru čitatelja Jutarnjeg lista je Mirko Knežić iz Neretvanske doline, koji se bavi proizvodnjom povrća i voća. Među 19 finalista s najboljim projektima ove se godine našao i Matija Andrašević iz OPG-a Andrašević koji na području Volodera proizvodi raznovrsno bobičasto voće.

Izbor je pod pokroviteljstvom Jutarnjeg lista, organizirala ambasadorica tog projekta Europske pučke stranke za Hrvatsku, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, koja ga je preuzela od Marijane Petir, bivše europarlamentarke, a sada predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Petir je čestitala svim mladim poljoprivrednicima na njihovim kreativnim, inovativnim i održivim projektima te je podsjetila da je važno otklanjati prepreke koje stoje mladima na putu bavljenja poljoprivredom, a jedna od njih je i pristup korištenju poljoprivrednog zemljišta.  “Drago mi je da su amandmani Odbora za poljoprivredu na Zakon o poljoprivrednom zemljištu usvojeni, a njima smo kroz sustav bodovanja osigurali mladim, malim i srednjim te domicilnim poljoprivrednicima prednost pri zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta”, rekla je Marijana Petir i izrazila nadu da će Ministarstvo poljoprivrede pri izradi Nacionalnog strateškog plana u okviru ZPP-a iskoristiti mogućnost kako bi maksimalnim iznosom od 100 000 eura poduprlo mlade poljoprivrednike za bavljenje poljoprivredom.

Svečanost ovog 7.izbora su uveličali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Izvor: https://petir.eu/