Gradsko vijeće Popovače aktualiziralo problem sakupljanja otpada

Na posljednjoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Popovače predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec (SDP) rekao je kako je čuo da se kante za smeće mogu odjaviti te je zamolio gradonačelnika za komentar.

Gradonačelnik Josip Mišković uvodno je pojasnio kako je Grad uz pomoć Komunalnih servisa Popovača od travnja ove godine započeo samostalno prikupljanje otpada te kako su od tog perioda do danas naišli na određene nepravilnosti i propuste.

Napomenuo je kako su ovakvi komentari očekivani budući da Eko Moslavina nije odrađivala sakupljanje otpada kod kuća za odmor, a sada su i one uključene.

„Jasno da smo postupili po Zakonu, jer Zakon kaže da svaki objekt sagrađen na području određene jedinice lokalne samouprave, uz obaveze poput komunalne i vodne naknade, treba biti obveznik i sakupljanja otpada. Tragom toga i mi smo krenuli da sve one građane koji do sad nisu bili obuhvaćeni sustavom naplate, a bilo ih je dosta, uključimo u taj sustav. O tome govori i podatak da smo uz preuzetih 2800 kanti od strane Eko Moslavine kupili još 1500 novih i one su gotovo sve podijeljene. Jasno je da ljudi reagiraju jer ne žele izdvajati dodatna sredstva, no, mi moramo postupiti po Zakonu. Sukladno Odluci koju smo napravili, odnosno modelu koji ona sadrži, mi na temelju potrošnje određenih energenata možemo neke potrošače isključiti. Vezali smo se u toj odluci uz struju, pa ukoliko je njezina potrošnja minimalna, a što je dokaz da se nekretnina ne koristi, vlasnici će biti izuzeti plaćanja.“ – pojasnio je gradonačelnik i zaključio kako bi se problemi vezani uz odvoz otpada, odnosno uz utvrđivanje svih korisnika, trebali riješiti do kraja godine.