Gradsko vijeće Popovače aktualiziralo problem s obavljanjem fizikalne terapije

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Popovače interes je ponovno iskazan za obavljanje fizikalne terapije i rad fizijatra u lokalnom Domu zdravlja.

Predsjednica Kluba vijećnika HSP-HSLS-SDP Dijana Lipovac tom je prilikom istaknula kako veliki broj građana obavlja tu zdravstvenu uslugu u drugim gradovima, pa čak i u susjednoj županiji. Navela je kako se pritom povećavaju troškovi, te je upitala može li se poboljšati ta usluga u Popovači, u smislu smanjenja liste čekanja, odnosno bržeg oporavka građana.

Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je naglasio kako je i sam svjestan toga da je pad zdravstvenog standarda očit, ne samo u Popovači, već i u drugim domovima zdravlja.

„Kao gradonačelnik pokušavam iznaći rješenja kako vratiti primarnu zdravstvenu zaštitu bar na onaj nivo koji smo imali, pa tako evo i sad smo donijeli niz mjera sufinanciranja ili dodatnog plaćanja dodatnog zdravstvenog standarda, među kojima je i sufinanciranje jednog fizioterapeuta kako bi se smanjile liste čekanja. Najveći problem dugog čekanja fizijatra je to što ih nema dovoljno te u Popovaču više uopće ne dolazi.  Znači, svi oni koji imaju potrebe otići fizijatru upućuju se u Dom zdravlja Kutina gdje dolazi fizijatar jedanput tjedno ili u Sisak ili u Ivanić-Grad, gdje na sreću njihovi fizijatri rade svaki dan. Pokušavamo naći model i sastati se prije svega s nadležnim ljudima koji vode primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi riješili problem fizijatra i kako bi on dolazi barem jedanput tjedno, a za što ćemo također iznaći financijska sredstva, dok sredstva za fizioterapeuta smo već predvidjeli i nadamo se da ćemo to uspjeti dogovoriti. Nadamo se da će se na taj način smanjili liste čekanja u našem području.“

U proračunu su za ovu godinu predviđena sredstva za sufinanciranje rada fizioterapeuta te bi on trebao krenuti s radom u trenutku kada se to dogovori s osnivačem – Domom zdravlja Kutina i Sisačko-moslavačkom županijom, a s istima se treba dogovoriti i rješavanje drugih problema vezanih uz primarnu zdravstvenu zaštitu.