Afterlife iz Volodera i Dalibor Prochazka iz Kutine nastupit će na Festivalu duhovne glazbe “Svjetlost dolazi”

Manje od mjesec dana dijeli nas od jubilarnog 10.Festivala duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar 2022. koji će se održati 30. rujna u HNK Zadar s početkom program au 19:30. Nastupat će ukupno 13 izvođača i to Ana Macukić iz Zagreba, Afterlife iz Volodera, Karla Miletić  iz Zadra,  Estera Stojko iz Slovenije, Don Stipe Mustapić iz Kolana, Sonja Agata Bišćan iz Strasbourg/Zagreb, VIS Putnici iz Virovitice,  Petar Nižić iz Splita, Ivo Šeparović iz Kleinwarasdorf, Austrija, Damir Malovan iz Splita, Dalibor Prochazka iz Kutine, DomiNika iz Zagreba i VIS Izidor iz Splita.

Ovo je jedini glazbeni festival u Zadru, međunarodnog karaktera, prepoznat  ne samo lokalno, već diljem RH. Kako doznajemo od ravnateljice Vesne Benić pripreme u organizaciji festivala teku po planu, sve je pod kontrolom. Manje, više sve je već uspješno posloženo. Poznato je tko su članovi stručnog ocjenjivačkog žirija: Nataša Pirc – skladatelj, voditelj crkvenih zborova i učitelj klavira, Silvija Romić -zadarska novinarka , predsjednica Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva “Zoranić”, najstarijeg pjevačkog društva u Zadru, pa i u Hrvatskoj, s pjevačkim stažem u tom zboru od 23 godine, Davor Petrović – glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić – skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala “Svjetlost dolazi” Zadar. 

Izvođači će svoje skladbe izvoditi uz instrumentalne matrice uz prateće vokale Gloriu i Klaudia Krizmana vrsnih glazbenika iz Zadra. Inspicijent festivala je Mladenka Mašina koja će brinuti da generalna proba i tijek samog festivala teče bez zastoja. Ton majstor je Zoran Gugić, a za svjetlo zadužen Mihovil Seko. Posebni značaj festivalu će donijeti uhodani voditeljski dvojac Iva Rogić i Damir Granić. Revijalni gost festivala je poznata kantautorica suvremene kršćanske glazbe Jelena Skoko iz Širokog Brijega, BiH.

Tijekom festivala brojni posjetitelji moći će uživati u novokomponiranim skladbama suvremene kršćanske glazbe te imati prilike na glasačkim listićima pod rednim brojem zaokružiti svog favorita. Podsjetimo se prošle godine Nagradu publike osvojili su mladi iz zbora Afterlife Ft. Antunova srca iz Volodera, iz Sisačko -moslavačke županije i tako postali pobjednici festivala za skladbu “Obrati me” Obzirom da je festival natjecateljskog karaktera dodijelit će se nagrada za najbolji tekst, glazbu, aranžman, nagrada stručnog žirija i nagrada publike. Festivalske statue izradila je poznata umjetnica Dunja Cossetto iz Zagreba koja koristi tehniku fuzija, spajanjem slojeva stakla u boji i bez boje na temperaturi i do 900 C  – flos staklo i staklo u boji – staklo u tehnici taljenja.

-Rad na razvijanju duhovne glazbene scene nije baš lak zadatak. S ovim desetim festivalom završit ćemo jednu festivalsku priču u gradu Zadru. Počeli smo od nule ali u ovih deset godina postigli smo izvrsne rezultate. Zahvaljujem svima onima koji su stali uz nas i nisu prezreli skromne početke ovog festivala.  Projekt je kompleksan , organizacija nimalo laka, premda smo mi i u vrijeme korone krize uspješno održali i osmi i deveti festival. Kako bi završio jedan, tako bi već započeli organizacijom drugog. Festival se gradi 12 mjeseci, traje jedan dan i onda bi ponovo započinjali s novom pričom. I tako punih deset godina. Znam da će mnogima biti žao što se ovaj festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar neće više održavati, ali vjerujem da smo za neke nove generacije postavili čvrsti temelj za buduće festivalske glazbene projekte.  Ljubav prema glazbi, razvijanju duhovne scene i u našem gradu, okupljanje brojnih izvođača iz raznih krajeva RH i izvan njenih granica, promicanje kreativnog glazbenog stvaralaštva kroz novokomponirane skladbe poticala nas je na rad i promociju suvremene kršćanske glazbe. U planu nam je i dalje organizirati tradicionalni koncert duhovne glazbe “Stihovima i Notama slavimo Boga” kojeg održavamo za vrijeme turističke sezone na Narodnom trgu Zadar, a koji će dogodine zablistati u svom desetom izdanju -govori Vesna Benić.

Program festivala započet će u 19.30 u HNK Zadar a ljubitelji kršćanske glazbe i dugogodišnji vjerni posjetitelji festivala karte će moći dva tjedna prije rezervirati pozivom na broj 023/314-552 blagajne HNK Zadar po cijeni od 40 kuna.

Tekst: Vesna Benić, fotografije izvor iz udruge Stihovi i Note