Na krovovima kuća lani 134 gnijezda roda

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode“ koji se odnosi na davanje pomoći, odnosno naknade, vlasnicima koji imaju gnijezdo na krovu objekta.

Naime u sklopu ovog projekta osiguravaju se financijska sredstva i isplate vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo rode u iznosu od 700 kuna. Zahvaljujući njemu, omogućava se očuvanje i zaštita biološke raznolikosti te suživot čovjeka i prirode.

Kako su potvrdili iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije, broj gnijezda na području županije u 2021.godini koji je bio obuhvaćen ovom mjerom iznosio je 134 gnijezda te je u sklopu ovog projekta lani isplaćeno 93.800,00 kuna.

„Svake godine čuvari prirode obilaze područje Sisačko-moslavačke županije za potrebe izrade i ažuriranja popisa gnijezda“, ističu iz ove Javne ustanove.

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije pozivaju vlasnike objekata na kojima se nalaze gnijezda roda, da do 10.kolovoza ove godine dostave popunjene izjave na adresu Zaštita prirode Sisačko-moslavačke županije, Trg grofova Erdodyja 17, 44 317 Popovača ili putem elektroničke pošte na mirjana.vicek@zastita-prirode-smz.hr.

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta koja pripada europskim gnjezdaricama i zaštićena je prema Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Rode žive u neposrednoj blizini ljudi – stanuju i podižu mlade u njihovim dvorištima, a hranu pronalaze u blizini mjesta gdje se gnijezdi. Upravo zbog toga očuvanje i zaštita ove ugrožene vrste ovisi o očuvanju ruralnih i prigradskih područja i povoljnom stanju vlažnih staništa u kojima ima dovoljno hrane za opstanak vrste.

Fotografija: Hrvatski fotosavez