26. maraton arapskih konja „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“

Pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“ na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja vjeran i to neprekinuto 26 godina ostaje poznati moslavački maraton arapskih konja. Prilagođeno epidemiološkim uvjetima za ovogodišnju petodnevnu dionicu kružnog tijeka koja je krenula iz Volodera, prema Kutini, Lipovljanima, Novskoj, Rajiću, Okučanima, Jasenovacu i Krapju do Volodera pobrinuli su se članovi Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, jahači: Željko Petters, Deni Stanić, Tanja Petters, Sanja Petters i Domagoj Petters.

Domaćin ispraćaja pred Društvenim domom u Donjem Krijavu bio je Grad Popovačaa s gradonačelnikom Josipom Miškovićem, uz kojega je bio i njegov zamjenik Lovro Miklaužić, a ispraćaju je uz sumještane i prijatelje sudjelovao i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić te Božica Krmelić i njezin sin Davor, a koji to čine u sjećanje na preminulog supruga i oca Ivana, inače branitelja zapadnoslavonske bojišnice.

Nakon himne u izvedbi KUD-a „Moslavec“ iz Volodera sudionike je  u ime svih branitelja Stjepan Hrastnik, predsjednik županijskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. „To što obitelj Petters već 26 godina daje za branitelje jako je važno i na tome im se od srca zahvaljujem. Ovaj događaj iznimno je važan i čast mi je da sam i ove godine dio njega“ – rekao je Hrastnik.

Riječi podrške uputio im je predsjednik Mjesnog odbora Voloder Danijel Sučija, a posebnu zahvalnost za sve dosadašnje maratone izrekao je gradonačelnik Josip Mišković. „Voloder i Grad Popovača ponosni su na ovaj projekt. Mislim da je to jedan od jedinstvenih u Republici Hrvatskoj i ono što je obitelj Petters s ekipom napravila, to je zaista hvalevrijedno. U ime svojeg zamjenika, Turističke zajednice koja naše konjanike uvijek podupire, te u svoje osobno, zahvaljujem na trudu i upornosti u njegovoj provedbi.“ – rekao je na ispraćaju konjanicima gradonačelnik Mišković.

Uspješnu realizaciju ovogodišnjeg projekta uz naglasak na njegov značaj za poginule branitelje te poromociju prirodnih značajki kraja kojim se odvija obitelji Petters i pratiteljima poželio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić.

“Svih ovih godina konjaničkim maratonom promovirali smo svoj kraj kao i konje koji u njima godinama obitavaju. ” – istaknuo je Željko Petters, organizator maratona, te zahvalio Gradu i Županiji na potpori, a Ogranku Matice hrvatske u Kutini i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske na suorganizaciji.

Konjanike i njihov put blagoslovio je vlč. Dražen Lauc, župnik iz Osekova.