Na području pašnjaka Osekovo provode se mjere kako bi se spriječilo širenje bedrenice

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je kako je na području Parka prirode Lonjsko Polje –  pašnjaka Osekovo od bedrenice uginuo veći broj životinja. Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u priopćenju.

Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije kazao kako je od 1. srpnja do danas uginulo više od 100 grla stoke, a šest osoba je oboljelo od kožnog antraksa.

„Moramo vidjeti zašto se to dogodilo. Stoka je trebala biti cijepljena dvokratno i to prije ispuštanja na ispašu. Moramo vidjeti je li cijepljena, seriju cijepljenja i onda će stručnjaci napraviti studiju kako bi se vidjelo stanje imunosti kod stoke, a mi ćemo kontrolirati stalno zdravstveno stanje ljudi koji su pod kemoprofilaksom kako bi na vrijeme, ukoliko bi se još kod nekoga bolest pojavila, mogli dati terapiju. Slučaj je pod potpunim nadzorom i nema mjesta panici.“ – rekao je dr. Inoslav Brkić.

U Hrvatskoj se posljednjih desetljeća ova bolest javlja sporadično, u posljednjih 15 godina masovnija pojava bedrenice zabilježena je 2002. godine kod Jasenovca, 2005. godine u Ježeviću kod Vrlike, dok je posljednja masovnija pojava bolesti bila u selu Bobovac kod Sunje od kolovoza 2006. do ožujka 2007. godine. Tada je, u Sunji, od kožnog antraksa oboljela i jedna osoba.