Na besplatno ljetovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji uputila se prva grupa učenika 4. razreda

U ranim jutarnjim satima 13. srpnja roditelji diljem Sisačko- moslavačke županije ispratili su na ljetovanje 403 učenika iz čak 17 osnovnih škola: OŠ 22. lipnja Sisak, OŠ „Braća Bobetko“ Sisak, OŠ Viktorovac Sisak, I. OŠ Petrinja, OŠ Mate Lovraka Petrinja, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Gvozd, OŠ Dvor, OŠ Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, OŠ Mladost Lekenik, OŠ Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, OŠ Ludina, OŠ Jasenovac, OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, OŠ Vladimir Vidrić Kutina.

Podsjetimo kako je došlo do ove aktivnosti na koju će djeca čuvati uspomenu iz djetinjstva: Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, sklopio je 27. prosinca 2021. godine Sporazum o organizaciji ljetovanja u Splitu za učenike 4. razreda svih osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije sa splitsko- dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom. Ovom inicijativom sva djeca 4. razreda bez obzira je li osnivač njihove škole Županija, Grad Sisak, Grad Kutina ili Požeška biskupija, dobila su mogućnost besplatno ljetovati u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Ljetovanje u Splitu organizirano je u dva termina. U prvom terminu od 13. do 18. srpnja za ljetovanje prijavljeno je 403 učenika uz nazočnost 44 pratitelja, a u drugom terminu od 20. srpnja do 25. srpnja 261 učenik i 31 pratitelj iz 11 osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije: OŠ „Braća Ribar“ Sisak, OŠ Galdovo Sisak, OŠ Glina, OŠ Sunja, OŠ Vladimir Nazor Topusko, OŠ Popovača, OŠ Zorke Sever Popovača, OŠ Banova Jaruga, Katolička OŠ Novska, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak i OŠ Budaševo-Toplovac-Gušće.

Sisačko-moslavačka županija snosi troškove prijevoza do Splita, te povratak za učenike, njihove pratitelje, učitelje i medicinsko osoblje, kao i troškove pratnje. 

Treba napomenuti kako je Sisačko-moslavačka županija organizirala sve da i djeca iz Siska koja već borave u Zaostrogu također produže ljetovanje u Splitu i sudjeluju u bogatom programu koji su pripremili domaćini.

Učenici će biti smješteni u Učeničkom domu Split i u Ženskom đačkom domu Split, a za vrijeme trajanja ljetovanja učenicima je Splitsko-dalmatinska županija omogućila smještaj i puni pansion, te bogat sportski, kulturni i zabavni sadržaj: organiziran boravak uz spasioce i kupanje na plaži Bačvice i Bene uz različite sportske sadržaje, plivanje, picigin, badminton, potezanje užeta…izlet u Sinj uz kulturno-povijesni sadržaj, upoznavanje s detaljima oko Sinjske alke, obilazak hipodroma, aerodroma, postave muzeja, organizirano je slikanje za milenijsku fotografiju razreda, kupanje na bazenu, zabavni večernji program u dvorani kampusa, razgledavanje centra grada, Dioklecijanove palače i drugih poznatih znamenitosti, obilazak Poljuda, Arheološkog muzeja, Sustipan, izlet na Marjan, igra-Lov na blago sv. Jeronima i drugo.

Učenike i njihove pratitelje u Splitu je dočekao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak koji im je uručio prigodni poklon kako bi s ponosom na županiju i svoj kraj, nosili ove uspomene u srcu. U ovoj prigodi uručio je Splitsko-dalmatinskoj županiji, županu Blaženku Bobanu, zahvalnicu za svesrdnu suradnju i omogućavanje besplatnog ljetovanja djeci s područja cijele Sisačko-moslavačke županije: „Jako sam sretan, prvenstveno što su djeca s područja SMŽ stigla sretno ovdje u Split, a djeca su uzbuđena od ranog jutra. Kažu nam da su pojeli sve sendviče i sve lizalice, da su igrali sve igre, da su jedva čekali da stignu u Split. Osim uživanja u prekrasnom Splitu, u vremenu, u moru, djeci je također omogućen bogat sadržaj što se tiče zabavnog programa, sportskog programa, kulturnog programa… Djeca će vidjeti Poljud, Dioklecijanovu palaču, ići će na Marjan. Isto tako će ići u Sinj, kupat će se i na bazenima i djeca su zaista sretna, roditelji su sretni, a moram priznati da smo i mi uzbuđeni, pogotovo kad ovako vidite četiristotinjak djece, kad vidite tu iskrenu dječju radost, dječju sreću, ne možete ostati ravnodušni.

Iskoristio bih ovu prigodu i zahvalio kolegi Blaženku Bobanu i njegovom timu, koji su zaista izvrsno organizirali ovo ljetovanje za preko 600 djece s područja SMŽ. Zaista su omogućili bogat sadržaj. Zahvaljujem se svim volonterima koji su uključeni i ovo je nastavak izvrsne suradnje SMŽ i SDŽ, a ja ću vas podsjetiti da nam je SDŽ, na čelu sa županom Bobanom među prvima priskočila u pomoć kada se govori o sanaciji strašnih posljedica potresa. Međutim sada, narednih pet dana i pet dana poslije toga samo ćemo slušati zadovoljstvo naše djece i njihov užitak ovdje u Splitu,“ rekao je u ovoj prigodi župan Celjak.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban srdačno je dočekao goste iz Sisačko-moslavačke županije: „ S kolegom Celjakom smo dogovorili da će djeca ljetovati na području Splitsko-dalmatinske županije. Poznato je zbog čega iz SMŽ, ali reći ću vam, mi smo imali dosada praksu primati iz Vukovarske županije djecu, primat ćemo i iz drugih županija. Naime, u ovoj situaciji, ljudi iz obitelji u kojoj djeca odrastaju, mnoga nisu u stanju možda i tijekom cijelog školovanja vidjeti more. Na nama je moralna obveza da i toj djeci izađemo u susret i da oni sudjeluju u čarima ljepota turizma na Jadranskom moru. Zbog toga sam jako sretan i ponosan. Zbog toga naša komunikacija s mojim kolegom Celjakom, Sisačko- moslavačkim županom, od prvog dana je išla u smjeru da ćemo pomoći na ovaj način. Nadam se da će im boravak biti ugodan i udoban. Čovjek se osjeća ispunjen i sretan kada nekome pomaže, a ima se pravo nadati pomoći kad mu to bude potrebno.“