Intervju s gradonačelnikom Popovače – osvrt na Dan grada

Grad Popovača 21. lipnja proslavio je svoj Dan. Uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća tom je prilikom održan i bogat sportski te kulturno-zabavni program koji se odvijao tijekom cijelog mjeseca, a kao kruna aktivnosti održan je koncert Marka Perkovića Thompsona. O aktivnostima koje su obilježile prethodno razdoblje, ali i planovima za ono koje je pred nama pročitajte u razgovoru s gradonačelnikom Josipom Miškovićem koji slijedi:

Grad Popovača je veliko gradilište, svakodnevno se u to mogu uvjeriti kako građani, tako i posjetitelji. Koje su se to aktivnosti provodile u proteklom jednogodišnjem razdoblju, odnosno, koje se trenutno provode? 

Iza nas je još jedna godina u kojoj smo dio vremena posvetili administrativnim obvezama i usklađivanju sa zakonima, no, ipak veći dio aktivnosti bio je posvećen razvoju. Naš cilj je kontinuirani razvoj i održavanje komunalne i druge  infrastrukture, te stvaranje boljih uvjeta za život na području Grada Popovače, u čemu mislim da smo uspjeli.

Prije svega mogu izraziti zadovoljstvo, budući da unatoč svim ovim nedaćama koje su nas pogodile u prethodnom razdoblju, Proračun je i dalje rastao i godinu smo završili sa 61 milijun kuna, te smo odradili brojne zadane projekte. Porast je to u odnosu na prijašnje godine, što donekle govori o tome da je gospodarstvo dobro i da se ide naprijed iz godine u godinu.

Odradili smo stoga napredak i u zadovoljavanju komunalnih potreba, ali i onih koje se odnose na nove objekte, kako one koje mi gradimo, tako i privatne, a posebno me veseli što se povećava i broj djece, te ćemo morati pristupiti i izgradnji novog dječjeg vrtića.

Popis stanovnika pokazao je da nas je sve manje u čitavoj Hrvatskoj, pa evo tako i na području Grada Popovače gdje je ta brojka negdje za 13 posto manja u odnosu na 2011, što pokazuje da smo od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji koji ima tako mali pad. Rezultat je to dobro odrađenih zadaća koje našim sugrađanima poboljšavaju svakodnevni život i zato oni ostaju na području Popovače.

Našu obavezu, a to je održavanje i stvaranje uvjeta u komunalnom dijelu, moramo odraditi na najbolji način.Prije svega tu su ceste, a Grad Popovača upravlja sa 180 km nerazvrstanih cesta. Prošle godine se asfaltiralo gotovo 9km, što je značajan pomak u odnosu na prijašnje godine, također tu je bilo i redovno održavanje makadamskih cesta, a što će se nastaviti i tijekom ove godine. Ove godine, uz ulaganja u nerazvrstane ceste planiramo i zajednička ulaganja sa ŽUC-om u županijske ceste pa ćemo obnoviti po 1km ceste na području Gornje Gračenice te 1 km ceste na lokaciji Stružec-Osekovo, a za što ćemo iz Proračuna izdvojiti oko milijun kuna.

Ono što je značajno, uredili smo i dio prometnice kako bi osigurali i otvaranje novog trgovačkog centra Spar, a čije je otvorenje krajem prošle godine od izuzetnog značaja jer naši sugrađani više ne moraju odlaziti u okolne gradove kako bi obavili nabavku i zadovoljili svoje svakodnevne potrebe.

Od projekata koje smo započeli prošle godine moram izdvojiti i izgradnju Svlačionica NK Moslavac, odnosno uređenje Sportskog parka, a  što je investicija teška gotovo 10 milijuna kuna koju ćemo kroz tri proračunska razdoblja financirati vlastitim sredstvima. Odlučili smo se za nju prije svega zbog toga što su sport i rekreacija važni i bitni, ali i kako bi omogućili našim mladima kvalitetnije uvjete za ono čime se bave, a to je između ostalog i Škola nogometa. Uz to, novim se objektom otvaraju i novi sadržaji poput fitnessa, a koji će biti namijenjeni za sve zainteresirane.Jasno u sklopu uređenja Sportskog parka, odradit će se i uređenje dijela ispod same crkve na kojim se održavaju koncerti i ostale priredbe.

I ono što je važno i bitno, centar Popovače raste, pa nam je nužna i provedba projekta izgradnje obilaznice Sisačka-Kolodvorska, a koja će biti u neposrednoj blizini Moslavca. Trenutno je u izgradnji most preko vodotoka Jelenska, a iduće godine trebali bi pristupiti i završetku te spojne ceste koja će omogućiti kvalitetnije i sigurnije prometovanje.

Važne su nam i investicije i ulaganja u Komunalne servise Popovača, a koji su nakon tehničkog opremanja te ekipiranja započeli i nove djelatnosti, a svakako jedna od najvažnijih je samostalno prikupljanje otpada.

Prošle smo godine završili i izgradnju Tržnice, koja je financirana iz EU fondova, ukupne vrijednosti oko 5 milijuna kuna, a koja bi nakon natječaja koji su u pripremi trebala biti mjesto gdje će naši OPG-ovci svakodnevno prodavati svoje proizvode, a ta će ponuda na jednom mjestu svakako biti kvalitetna i bogata.

Također, rekonstruira se i zgrada Robne kuće u kojoj će biti i jedan kat za potrebe Gradske uprave u koji bi trebali useliti za idući Dan Grada, a uz veći prodajni prostor otvorit će se i novi sadržaji vezani uz ugostiteljstvo.

Pred sam kraj završetka radova na ovoj investiciji, Grad će pristupiti rekonstrukciji Trga I, a za to već ima i građevinsku dozvolu. Osim toga, Grad će s istočne strane objekta osigurati i nova parkirališna mjesta, a za kojima postoje potrebe.

Vrijedi napomenuti i da će Knjižnica i čitaonica dobiti novi prostor, prostor postojeće Gradske vijećnice, a i prostori postojeće Gradske uprave nakon obnove i uređenja dobit će nove korisnike.

Dakle, u razdoblju koje je pred nama dobit ćemo kompletno uređeno središte samog Grada Popovače.

No, moram istaknuti i da smo ove godine već povećali broj parkirališnih mjesta, izgradili smo parkiralište između nove Tržnice i Doma zdravlja.Također, pri kraju smo s izgradnjom kanalizacije u Polakovoj, ulici Ivana Pergošića i Vinogradskoj Mikulanici, a koja će uz precrpnu stanicu koja je izgrađena, omogućiti priključak više od 100 obiteljskih kuća. Uskoro nas očekuje nastavak kanalizacije u dijelu gdje smo već započeli određene radove, ali i u ulicama Bana Jelačića i Radničkoj, koje su gusto naseljene. Također, očekujemo i projekt Aglomeracije koji bi trebao omogućiti izgradnju ostatka mreže, ali i širenje vodovodne mreže. Grad Popovača je doveo vodu u sva naselja, no ostali su nam još kapilarni vodovi, koje ćemo riješiti i djelomice samostalno.

Osim toga, dio sredstava utrošili smo i na održavanje naših domova. Završeni su radovi u Donjoj Gračenici i Strušcu, a uskoro će krenuti u Potoku.

U ovom času pri kraju je rekonstrukcija objekta stare škole u Donjoj Vlahiničkoj, a u kojem će se stvoriti uvjeti za otvaranje trgovine, a koja je potrebna.

Od ostalih ulaganja moram istaknuti i ona za sport, koja su na razini od milijun kuna, a sve ciljem da naši klubovi mogu kvalitetno raditi, a na to se još dodaju i sredstva za sanaciju, popravak i gradnju novih objekata, među kojima su i već spomenute Svlačionice.

Postoje i ulaganja u javnu rasvjetu, upravo je za nju i dosta izražen interes na sjednicama Gradskog vijeća.

Točno,  Grad Popovača zauzeo je stav da u nekih 5 godina zamijenimo kompletnu javnu rasvjetu. Naime, radi se o tome da na području Grada imamo negdje oko 3000 lampi koje su pretežno ili živa ili natrij i budući da se radi o značajnoj investiciji odlučili smo se na selektivnu promjenu, pa smo krenuli od naselja gdje je javna rasvjeta najlošija i ugrađujemo led lampe. Završili smo tako glavne ulice prema Kutini, Sisku i Zagrebu, potom naselje Potok, a nešto je odrađeno i u naselju Stružec.

Znači u tim smo stvorili uvjete da rasvjeta radi cijelu noć te smo povećali i sigurnost prometovanja. Ove godine nastavljamo Stružec i u plani je još Gornja Jelenska, a u sljedeće dvije godine planiramo riješiti ostatak.

Uz ove projekte vrijedi svakako spomenuti i ulaganja u društvene djelatnosti.

Točno tako, tu su i ulaganja u društvene djelatnosti, u Dječji vrtić i Knjižnicu, ali i školu.  Dječji vrtić, koji je značajan za Grad smo prije 2 godine dogradili kako bi imao kapacitet za 300 djece, no, sad je to malo, popunjeni su svi kapaciteti i ostalo je nešto neupisane djece te moramo razmišljati i već spomenutom novom vrtiću. Iako nismo osnivači osnovnih škola pomažemo i njima kroz sufinanciranje dodatnih sadržaja i aktivnosti, a imamo i niz mjera poput stipendija koje također dajemo našim srednjoškolcima i studentima.

Spomenut ću i dio zdravstvene zaštite, a za koju Grad također izdvaja određena sredstva kako bi  nivo bio što bolji. Kontinuirano pomažemo i Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“, a koja je koja je važan gospodarski i zdravstveni subjekt, ne samo za Grad Popovaču, već i šire, ali zahvaljujući kojoj imamo znatno veći nivo zdravstvene zaštite neke druge nego neke druge jedinice lokalne samouprave. No, razmišljamo i o mjerama koje bi privukle zdravstvene, ali i druge kadrove koji nam nedostaju.  O ovoj temi mogu još reći  i da na području Grada djeluje oko 90 udruga koje su financirane iz proračuna i za koje smo izdvojili značajna sredstva.

Kad smo već kod mjera, brojne su posvećene kako poljoprivrednicima, tako i gospodarstvenicima te djeci i mladima.

Tako je, uz već spomenuto, posebno potičemo djecu i mlade obitelji, pa smo nastavili s mjerom poticanja rođenja djece, a naše obitelji uz fonacijsku naknadu od 2000 tisuće kuna za prvo dijete i po tisuću za svako sljedeće dobivaju i poklon paket.

Također, od prošle godine uveli smo i mjeru pomoći financiranja kupnje ili izgradnje prve nekretnine za naše mlade, a za što je isplaćeno 30-ak potpora u visini od 30 tisuća kuna. Nadalje, tu je i mjera za naše poduzetnike kojima dajemo jednokratnu potporu od 10 tisuća kuna ako zaposle osobu s područja Grada Popovače, a tu su i mjere vezane uz poljoprivredu koju ste spomenuli, a koje su također na razini od oko milijun kuna. 

Na samom kraju osvrnimo se malo i na bogat program povodom Dana grada.

Kako su popustile ove pandemijske mjere pripremili smo dosta aktivnosti, kako kulturnih, tako i sportskih ali i zabavnih. Za to je zaslužna naša Turistička zajednica zajedno s našim ustanovama, Komunalnim servisima i udrugama, ali i župama.

Na sam Dan Grada održan je tako koncert Marka Perkovića Thompsona koji je privukao veliki broj posjetitelja u Popovaču, a održano je i misno slavlje sa popratnim sadržajima jer smo slavili i našeg nebeskog zaštitnika sv.Alojzija Gonzagu.

Uz Dan grada i dio naših naselja slavi svoje zaštitnike, pa smo imali Vidovo, Ivanje, ali i Lipanjske susrete te manifestacije koje idu uz njih. Održan je i Vatrogasni kup „Antun Brlaković“, a bilo je i dosta drugih raznovrsnih sportskih sadržaja među kojima i Pogled u plavo koji je omogućio besplatno ronjenje na trgu, a i koji je okupio mnoštvo djece.

Na kraju moram pohvaliti Turističku zajednicu Grada Popovače koja u zadnjih nekoliko godina sudjeluje aktivno u kulturnom i svakom drugom  načinu života, te organizacijski pomaže našim udrugama. Osmišljen je tako i bogat program „Ljeta u Popovači“ koji će nam omogućiti da kvalitetno provedemo slobodno vrijeme i da se malo opustimo uz naš škrlet i sve ono što možemo ponuditi našim gostima.