Gradsko vijeće Popovače raspravljalo i o transparentnosti

Na posljednjoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Popovače među aktualiziranim se temama našla i ona o transparentnosti, odnosno o digitalizaciji javne uprave. Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović upitala je gradonačelnika obrazloživši kako je to pojam koji u radu javne uprave omogućava maksimalnu dostupnost informacija javnosti i građanima.

„Svaki dan sve veći broj jedinica lokalne i regionalne samouprave otvara svoje financije javnosti te građani mogu vidjeti sve račune, ugovore i narudžbenice. Vjerujem da to rade oni gradovi koji smatraju da je transparentnost ubojica korupcije. Planira li Grad Popovača uvesti transparentnost u svoje poslovanje i kada?“- pitala je.

Ovaj upit svakako treba pojasniti, ono što je vijećnika rekla u obrazloženju  definira pojam digitalizacije javne uprave, dok transparentnost omogućuju uvid u potpune, točne i pravovremene informacije, a za što Grad Popovača u posljednjih nekoliko godina dobiva visoke ocjene od strane Instituta za javne financije.

Što se tiče transparentnosti, gradonačelnik Josip Mišković pojasnio je kako je Grad Popovača među vodećima u RH, budući da vijećnici imaju u uvid u Proračun na 5. razini, a zakonski je obavezno na 3. razini.

“Odgovorno tvrdim da smo daleko iznad drugih jer dajemo i iznad zakonskih obaveza na uvid svaku kunu koja se troši. Očekivao bi da to napravi i Županija, pa bi možda i do nekih drugih podataka lakše došli, a ovako niti kao gradonačelnik ne mogu doći do 5. razine županijskog proračuna.” – rekao je gradonačelnik i na kraju odgovora dodao kako Grad nije zaprimio niti jedan upit o financijskoj transakciji koja je izvršena.