U sklopu projekta “Turizmom razvijamo područje” područje LAG-a Moslavina posjetili partneri

U okviru projekta suradnje „Turizmom razvijamo područje“ LAG „Moslavina“ je bio domaćin  partnerima iz LAG-ova: Baranja, Međimurski doli i bregi, Papuk, Srijem i Virovitički prsten. 80-ak predstavnika u dva je dana, 2. i 3. lipnja, imalo prilike upoznati turističku ponudu regije Moslavine, a suorganizatori događanja su bili gradovi i turističke zajednice koje su i posjećene tom prilikom.

Susret je započeo u Ivanić-Gradu gdje su okupljeni obišli Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju – Naftalan, gdje je održana i početna konferencija, a potom su u sklopu predstavljanja turističke ponude TZ Ivanić-Grad obišli Seoski turizam Kezele, primjer dobre prakse. Prvoga dana prilike predstavljena im je još bila i turistička ponuda Grada Čazme, odnosno aktivnosti projekta Natura 2000 – interpretacijski lokaliteti, prvi javni biobazen u RH, te Seoski turizam Pirak. Na području Grada Garešnice, odnosno TZ-a Sjeverna Moslavina, uz predstavljanje turističke ponude ovog područja, predstavljen je bio i projekt Natura 2000 –„Zeleni vrtovi Poilovlja“, a potom i OPG Balja, prvi hrvatski hotel za pčele.

Večer je završila druženjem partnera, a što je u suorganizaciji Grada Kutina bilo organizirano u Repušničkoj kleti, te je sve okupljene pozdravio predsjednika LAG-a i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić. Jedna od aktivnosti ovog projekta suradnje je i nedavno predstavljena Brand strategija Moslavine, za koju je, predstavljajući ovaj kraj, predsjednik LAG-a istaknuo, kako su upravo gradovi i općine s ovog područja realizirali brojne investicije u javnu turističku infrastrukturu, a koja su neophodne za turistički razvoj područja, što je vidljivo obilaskom velikog broja raznovrsnih lokaliteta tijekom ovog posjeta. Upravo na tome treba i ustrajati, budući da je ova regija smještena na području tri jedinice regionalne samouprave, a ovaj zanimljiv projekt, svakako je dobar temelj za daljnji razvoj turizma ovog područja. 

Drugi dan boravka posjetitelji su započeli u Prijamnom centru Repušnica gdje su se imali prilike upoznati s turističkom ponudom Grada Kutine, a posebice s turizmom temeljenim na prirodnoj baštini. Boravak je potom nastavljen na području Grada Popovače, gdje su ih dočekali predstavnici Grada i TZ-a, a kao primjere dobre prakse posjetili su Vinariju Trdenić i Vimal akademiju.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković tom je prigodom istaknuo kako je Popovača smještena u srcu Moslavine. „Prostor je ovo koji je cijenjen, na kojem ljudi žive već stoljećima, a o čemu najbolje govore naši vrijedni lokaliteti poput Jelengrada. Između ostalog, karakteristični smo i po prirodnim lokalitetima,  među kojima se svakako ističu Lonjsko polje i Moslavačka gora, koji nas okružuju, ali i po izvoru nafte te  plodnoj zemlji koja nam omogućuje razvoj poljoprivrede te uzgoj vinove loze, posebice sorte Škrlet, po kojoj smo sve prepoznatljiviji.“

Da je Škrlet, autohtona vinska sorta svjetskog potencijala potvrdio je vinar Tomislav Trdenić, a kušajući Pjenušac Brut, a potom i prošlogodišnje vino sorte Škrlet, isto su mogli potvrditi i posjetitelji. Dojmio ih se svakako i Traminac, te Voćno vino od jagode, ali i pogled koji nudi ovo imanje, a seže se od Kozare na istoku,  preko Siska i okolice, do Sljemena na zapadu.

Lijepu priču potom su posjetiteljima ispričali i voditelji  Vimal akademije iz Moslavačke Slatine. Uz upoznavanje Regionalnog parka Moslavačka gora, prilike je bilo i za upoznavanje s njihovim aktivnostima koje se temelje na razvoju ljudskih potencijala, a na samom kraju i za zvučnu kupku.

Ova je projektna aktivnost završena u Moslavačkoj priči, također, jednom od primjera dobre prakse, a gdje su uz sportsko druženje partneri LAG-a „Moslavina“ puni dojmova krenuli svojim kućama.

Zaključiti možemo kako su kroz ovo predmetno putovanje i navedene aktivnosti, gostujući LAG-ovi ostvarili specifične ciljeve – edukaciju i razmjenu iskustva u promociji ruralnog turizma te jačanje specifičnih oblika ruralnog turizma, kao i strateški cilj –  razvoj revitalizacije i održivo korištenje razvojne resursne osnove s jačanjem CLLD pristupa lokalnom razvoju. Povezivanjem prirodnih i kulturnih resursa, tradicijske baštine te posebnosti područja omogućeno je osmišljavanje i razvoj nove i konkurentnije turističke ponude i proizvoda što će u konačnici ojačati prepoznatljivost njihovih, ali i našeg područja i povećati konkurentnost turističke ponude.

Podsjetimo, projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.