U Knjižnici i čitaonici Popovača održano predavanje na temu “Pravno informiranje”

U Knjižnici i čitaonici Popovača 14. lipnja održano je predavanje na temu: „Pravno informiranje – Razlika između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.”

Naglasak je bio na pravnim posljedicama potpisivanje jednog odnosno drugog ugovora o uzdržavanju koja je drastična. Ukratko, kod potpisivanja/sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju davatelj uzdržavanje može se odmah po potpisivanju te vrste ugovora upisati kao vlasnik nad nekretninom (ako se ona daje kao naknada za uzdržavanje).Kod ugovora o doživotnim uzdržavanju, primatelj uzdržavanja ostaje vlasnik svega dok je živ, a pružatelj uzdržavanje stiče pravo upisa vlasništva tek nakon smrti primatelja uzdržavanja. Velike su zablude i neznanje oko ove dvije vrste ugovora, a kao rezultat je znatan broj starijih osoba koje su zbog neinformiranosti i neznanja postale žrtve prevaranata i često izgubile svu svoju imovinu.

Predavanje je održala mag. prava Mira Čokić, Voditeljica projekta „SPAS” (Sigurnost-podrška-asistencija-samopouzdanje) koji je financiran od strane Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020 i Vladinog ureda za udruge.