Svečana sjednica Županijske skupštine

Povodom Dana Sisačko-moslavačke županije koji se obilježava 11. lipnja u spomen na rođenje Stjepana i Antuna Radića u Sisku je 9. lipnja održana svečana sjednica Županijske skupštine.

Na svečanoj sjednici u ime domaćina prisutnima se obratio predsjednik Županijske skupštine SMŽ Mato Fofić. Naglasio je kako su u ovih godinu dana sve vijećnice i vijećnici Županijske skupštine pokazali zajedništvo, spremnost na suradnju, kvalitetnu i konstruktivnu raspravu. „Nije nimalo lako obnašati izvršnu vlast u Sisačko-moslavačkoj županiji koju je preuzeo župan Ivan Celjak i odmah na početku mandata zatekao niz problema koji su se morali promptno rješavati, a život je morao teći dalje. Ovaj mladi i energičan tim kojeg je okupio naš župan, prionuo je odmah poslu i mi kao predstavničko tijelo pružili smo im apsolutnu podršku. Ipak uz sav njihov entuzijazam, bez potpore Vlade RH u ovim nastojanjima ne bismo uspjeli. Okrenuti budućnosti, s vjerom i nadom da su pred nama prilike za razvoj kakve ovaj kraj do sada nikad nije imao.” – istaknuo je predsjednik Županijske skupštine.

“Osobito smo ponosni što su braća Radić svoj životni put i društveno djelovanje počeli na području Sisačko-moslavačke županije. Bilo je tu još velikana koji su nastojali ostvariti višestoljetni san o slobodi i neovisnosti – upravo taj san ostvarili su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.” – kazao je uvodno župan te potom istaknuo kako je dan ranije navršena godina dana mandata nove vlasti u županiji. Prilika je to bila da predstavi brojne projekte i aktivnosti koje su pokrenute kako bi se odmah započelo s rješavanjem brojnih izazova koji su se našli pred njima. Govorio je župan tako o obrazovanju, zdravstvu, prometnoj infrastrukturi, ali i gospodarstvu te razvojnim projektima, koji se razvijaju zahvaljujući snažnoj podršci Vlade RH.

Pozdravne riječi u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandroković uputio je je saborski zastupnik Krunoslav Katičić, i sam podrijetlom iz Sisačko-moslavačke županije. „U ime svih kolega iz Sabora, mogu kazati da ćemo sve prijedloge i odgovarajuće inicijative podržati, pokušati pretočiti u zakonske prijedloge i time doprinijeti razvoju ove županije. Ova županija zaslužuje posebnu pozornost Vlade RH. Mislim da se to svakog dana i svakom aktivnošću vidi, a to potvrđuje i program društvene i gospodarske revitalizacije.“ – kazao je tom prilikom.

“Sisačko-moslavačka županija pretrpjela je razaranja u Domovinskom ratu, razaranja u potresu, uz to, tu su i tranzicijski problemi u ekonomskom smislu te loša demografska slika. Te četiri točke po meni markiraju zajedničke aktivnosti i napore koje vi, koji ovdje imate političku odgovornost, mandat i povjerenje vaših sugrađana u svih 7 gradova i 12 općina i na razini županije, želite i trebate poduzeti da stvari poboljšamo. To je prije svega kvaliteta života naših sugrađana, ali sve to uz snažnu i posebnu potporu Vlade. Iz mog kuta kao predsjednika Vlade, sada već šestu godinu, nema nikakvih dilema da nema niti jedne druge županije kojoj je više potrebna pomoć nego ovoj. To govorim iz razloga što sam svjestan kolika su razaranja nastala potresom. Svjestan sam koliko je smišljen program gospodarske revitalizacije kojeg je Vlada prihvatila uz potporu brojnih saborskih zastupnika, pa i oporbenih, upravo za ovu županiju u idućim godinama i koliko je važno da te projekte i prioritete realiziramo.“ – kazao je predsjednik Vlade RH te istaknuo kako su ključ oporavka naše županije potpora i zajedništvo.

„U razdoblju nakon potresa, nastojali smo dati sve potrebne financijske injekcije kako bi žiteljima ove županije olakšali život. To ćemo čini i dalje jer smatramo da je to obveza i dug i kroz načelo solidarnosti. Bitno je da to demonstriramo dok god ne riješimo do kraja pitanje obnove i normalizacije života u potpunosti u ovoj županiji. Poruku koju želim poslati danas je da ćemo vam mi u tome kao Vlada RH i dalje snažno pomagati. Vodit ćemo računa o toma da važan program gospodarske revitalizacije povezan s obnovom bude okosnica našeg djelovanja u ovoj županiji – županiji kojoj potpora treba sada i odmah. Vlada, a i ja osobno, ćemo na tome učiniti dodatne napore.“ – naglasio je premijer.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i nagrade Sisačko-moslavačke županije. Nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je hrvatskom umjetničkom fotografu i kiparu Stephanu Lupinu. Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primio je Caritas Sisačke biskupije, na čelu s ravnateljicom Kristinom Radić i predsjednicom Povjerenstva za pomoć stradalima u potresu, sestrom Smiljom Čirko. Nagradu za životno djelo, koja je posthumno dodijeljena sisačkom akademskom kiparu i slikaru Marijanu Glavniku primila su njegova djeca, kći Ivana i sin Tomislav . Nagrada za životno djelo dodijeljena je Anti Živkoviću, predsjedniku županijske Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i dugogodišnjem humanitarnom djelatniku.

Župan Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić uručili su zahvale i onima koji su pružili najviše kad je pomoć bila najpotrebnija. Zahvalnice Sisačko-moslavačke županije primili su u ime operativnih snaga mladi vatrogasac Mislav Palaić, za donatore ravnateljica zagrebačke OŠ Mate Lovraka Alemka Pliestić, a za sve volontere chef Igor Čimbur.

U zabavno glazbenom dijelu programa nastupili Lovro Komes i Klapa Kolapjani.

Dodajmo kako je program obilježavanja Dana županije započeo nešto ranije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Viktorovac, kod spomen obilježja na sisačkom Trgu dr. Franje Tuđmana i spomen obilježja ispred kuće braće Radić te misnim slavljem u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi.