Održani “Folklorni i tamburaški susreti djece i mladih”

Kulturno-umjetničko društvo „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine,  u petak 24. lipnja, po šesti je puta organiziralo „Folklorne i tamburaške susrete djece i mladih“. Umjesto na školskom igralištu, zbog nevremena je program održan u Sporstkoj dvorani OŠ Ludina, a okupilo se više od 100 mladih folkloraša i tamburaša koji su svojim nastupima izmamili osmijeh, te ugodno iznenadili kvalitetom svojih izvedbi. Po završetku službenog dijela održan je i turnir u tradicijskim igrama, a koje su posebno razveselile najmlađe sudionike jer su se okušali u za njih novim aktivnostima poput rulenja kukuruza, skakanja u vreći te nošenja oraha u žlici.

Cilj ovih susreta je promocija tradicijske pjesme, plesa, tambure i tamburaške glazbe, te susret i druženje mladih zaljubljenika u tradiciju. „Narodno stvaralaštvo naše domovine je bogato, a na ovaj način želimo pučanstvu prenijeti i dio te bogate tradicije. Ono čime se sudionici programa bave, folklor, kroz povijest a i danas, stvara zajedništvo, a svjesni smo da nas jedino zajedništvo može sačuvati od nepredvidivih vremena. Tradicija je usmena predaja običaja,  znanja i vještina koja se prenosi s generacije na generaciju, a mi smo ponosni na susrete jer dokle god djeca i mladi prezentiraju tradicijske igre, pjesmu, ples i glazbu, čuvaju nacionalni identitet naše zemlje, te prenose pozitivne i plemenite vrline koje su im njihovi voditelji usadili“ – ističe vodstvo društva.

U programu su sudjelovali: KUD „Potočanka“ iz Potoka,  KUD „Jelenčanka“ iz Gornje Jelenske, KUD „Stružec“ Stružec,  KUD „Graničar“ Križ, KUD „Repušnica“ Repušnica te domaćini, djeca iz KUD-a „Mijo Stuparić“.