Obilježen Dan antifašističke borbe

22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

U Spomen-parku Brezovica brojna izaslanstva su položila vijence, a svečanost obilježavanja i ove je godine organizirala Vlada.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak čestitao je prisutnima Dan antifašističke borbe naglasivši kako je uloga antifašističkog pokreta u Hrvatskoj bila od velike povijesne važnosti.

“Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata su najveći heroji hrvatske povijesti. Oni su ostvarili stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, samostalnosti i neovisnosti. Granice u kojima je ostvarena RH izborili su upravo antifašisti i antifašistička borba. Sisak je ponosan na tri važna povijesna događaja, na bitku s Turcima, na prvi antifašistički odred koji je osnovan u Sisku i koji je udario temelje u borbi protiv fašizma i nacizma kao i na prvu dobrovoljačku postrojbu ustrojenu u DR u lipnju 1991.godine. Potrebno je jasno razgraničiti antifašiste i antifašističku borbu i zločine koji su počinjeni nakon Drugog svjetskog rata. Mi pripadnici mlađih generacija danas imamo drugačije izazove. Većina izazova na području SMŽ odnosi se na sanaciju posljedica potresa. Nažalost mnogi naši sugrađani su ostali bez svojih domova. I kada pomislimo da nam nije jednostavno sjetimo se svojih predaka koji su se borili protiv fašizma i nacizma, naših predaka koji su se borili protiv srbočetničke agresije, ne smije nam biti teško i to nam daje dodatan razlog da budemo još motiviraniji, još odlučniji u borbi za dobrobit naših sugrađana”. – rekao je Celjak.

Predsjednik RH Zoran Milanović je u govoru pohvalio što se obilježavanje Dana antifašističke borbe posljednje dvije godine, a što ranije bio slučaj, održava pod pokroviteljstvom Vlade. To vidi kao dobar pokazatelj. “Dakle, nije ovo iskorjenjivo i neće ovo tek tako nestati. Taj korijen je dubok, osjećaj, emocija jer to je sastavni dio hrvatskog puta jedna od onih žila koji čini nas korijen”, rekao je.

Dotaknuo se, između ostalog, osnivanja pokreta i antifašističke borbe koju su pokrenuli komunisti te zločina koji su počinjeni nakon Drugog svjetskog rata, ali i činjenice da su neki od tadašnjih komunista kasnije sudjelovali u oslobađanju Hrvatske u Domovinskome ratu, navevši posebno generala Janka Bobetka.

Govor je zaključio porukom da je došlo vrijeme da se o nekim stvarima razgovara “s puno manje emocija, ali nikad hladno i bez ikakvih emocija, a s puno više razuma, hladnoće”. “Jer, nemamo se čega stidjeti, naš put je bio pravedan i isto tako uspješan. Živjeli i – ne fašizmu, sloboda narodu”, poručio je.

Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. “Ti događaji ne mogu biti izbrisani iz kolektivne memorije, ne mogu biti izbrisani iz naše povijest. O tome se također mora govoriti, a počinjeni zločini jasno osuditi”, rekao je.

Predsjednik SABA Franjo Habulin kao ključnu poruku istaknuo da je “antifašizam živ i ne predaje se – nikad” te da mlade stalno treba upozoravati i informirati o tome da je antifašizam “prava strana, jedino moguća za svakoga tko je htio sačuvati čast i dostojanstvo”.