Na Sjednici Županijske skupštine o obnovi prometnica

„Koliko su ulaganja Sisačko-moslavačke županije u prometnu infrastrukturu u proteklom razdoblju?“ – na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije zanimalo je vijećnicu Višnju Jerman (HDZ).

Na pitanje vijećnice odgovorio je dožupan Mihael Jurić. Dožupan je naglasio kako su kao županija ponosni na sve aktivnosti u posljednjih nekoliko godina koje su provedene na obnovi županijskih prometnica kao i na suradnju s gradovima i općinama po tom pitanju. Mnoge prometnice stradale su u potresu te i kasnije zbog povećane količine prometa nakon potresa. Dožupan ističe kako je Županijska uprava za ceste SMŽ učinila mnogo kod prijave obnove prometnica na Fond solidarnosti, a određene su, baš kao i dio ostale prometne infrastrukture već obnovljene ili su u fazi obnove uz pomoć 97 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Dožupan Jurić podsjetio je potom na obnovu prometnica na području Kutine, Martinske Vesi, Jasenovca, Novske, Gline, Lipovljana te izgradnju autoceste A11 Zagreb-Sisak, ali i na obnove mostova te sanaciju klizišta.

Dožupanov odgovor na vijećničko pitanje dopunio je ravnatelj Županijske uprave za ceste SMŽ Stipo Šapina. „Po modelu 50:50 u prethodnih 6 godina mi smo na području Sisačko-moslavačke županije obnovili, rekonstruirali, modernizirali 340 kilometara cesta. Ove godine 60 do 70 kilometara i više, doći ćemo do jedne trećine cesta jer mi upravljamo s 1.300 kilometara cesta. Dakle imat ćemo preko 400 kilometara obnovljenih cesta na području županije.“ – kazao je Šapina.

Osvrnuo se potom Šapina i na konkretne aktivnosti koje su odrađene tijekom ove godine: „Na području općine Donji Kukuruzari investicija je vrijedna 1,6 mln kn i obnovili smo 3 km, na području općine Sunja 2 mln kn i obnovili smo 3 km, na području općine Dvor 3 mln kn i obnovili smo 3,5km, na području općine Martinska Ves obnovili smo 3,5km vrijednih 2 mln kn, na području Grda Novske i općine Jasenovac u prethodne smo 3 godine dosta ulagali posebice zbog ulaza u Park prirode Lonjsko polje, a samo ove godine ta je investicija koštala 5,7 mln kn i obnovili smo 6 km. U Gradu Kutini obnovili smo Gojlo, izdvojili smo 1 mln kn za 2 km ceste. Zatim, radimo a području Popovače, Petrinje, Gline, Gvozda te Velikoj Ludini 9,5km cesta ukupne vrijednosti 10 mln kn.”

Na kraju, Šapina je dodao i kako su vezano uz Fond solidarnosti već dobili ugovore jer su prvi prijavili projekte,a riječ je o financijskim sredstvima u iznosu od 35 milijuna kuna.